En grupp klimatextremister genomförde på söndagsmorgonen en sabotageattack mot Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Polisen tvingades låta insatsstyrkan rycka ut till platsen och grep sex personer för bland annat olaga intrång och brott mot skyddslagen.

Gruppen har kopplingar till den våldsbejakande och internationellt verksamma miljömilisen Greenpeace som tidigare i veckan med sitt attackfartyg Rainbow Warrior stoppade en oljetanker från att angöra hamnen.

Klimatextremsiterna klättrade upp och kedjade fast sig i råoljeterminalens kranar. Isadora Wronski, som har en högre beslutsposition inom Greenpeace och är initiativtagare till aktionen, försvarar den med att man är motståndare till demoikrati, lag och ordning och betraktar våld, skadegörelse och lagbrott som legitima sätt att bedriva politik.

SVT som tipsats om aktionen i förväg och var på plats är i sin rapportering mest belkymrade om att klimatextremisterna kan ramla och göra sig illa om de klättrar i kranarna. Isadora Wronski får inga frågor om det kriminella i attacken

”Det här är ju en farlig aktion. Är det värt den risken?” frågar statstelevisionens reporter och får det för henne betryggande svaret att gruppen ”har vidtagit säkerhetsåtgärder” och att man ”är tränade i industriklättring” efter att ha genomfört ett stort antal liknande attacker tidigare.

På Preemraff-anläggningen ser man däremot allvarligt på attacken.

– Det här är väldigt, väldigt felaktigt. De begår ett brott och har tagit sig in på ett skyddsområde. De hindrar ett annars säkert arbete på kajen, kontaterar Stig Nilsson, presskontakt på Preemraff.

Från företagets sida vidtar man dock inga åtgärder utan menar att attacken är av ett sådant slag att det är polisen som måste agera, .

Att det är allvarliga brott som begås är något som även polisen anser. Därför har man kategoriserat Greenpeace-attacken som ”en särskild händelse” och valt att kalla in insatsstyrkan för att stoppa sabotörerna. Peter Adlersson, som är presstalesperson vid polisregion Väst, uppger att de sex misstänkta brottslingarna ska förhöras under dagen.

Det är oklart varför polisen eller militären också tagit Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior i beslag efter attacken tidigare i veckan. Enligt Isadora Wronski har klimatextremisterna fått klartecken för fartyget att lämna området.

Attackerna handlar om att försöka sabotera den demokratiska processen om att ge Preem tillstånd att bygga ut raffinaderiet. Frågan ligger just nu hos regeringen, i vilken Miljöpartiet ingår. Partiet står militanta utomparlamentariska organisationer som Greenpeace nära och företrädare för MP har tidigare klargjort att demokratin bör avskaffas när det gäller klimat- och miljöpolitik.

authorimage