Satsningen på förnybar energi i Sverige och Europa vilar på ett fundamentalt missförstånd. Det menar Lennart Bengtsson, meteorolog och klimatforskare. I en debattartikel på Det goda samhället riktar han skarp kritik mot hur sol- och vindkraft används och menar att energisystemet riskerar att bli alltmer instabilt om utvecklingen fortsätter i samma riktning.
Enligt Bengtsson produceras förnybar energi i stor utsträckning utan koppling till det faktiska elbehovet. Till skillnad från vattenkraft, som kan regleras och lagras i dammar, saknar sol- och vindkraft samma möjligheter till energilagring. Det gör systemen sårbara för variationer som är både oförutsägbara och svåra att hantera. “Den som tvivlar behövs bara några enkla fysikaliska beräkningar“, skriver han och syftar på grundläggande samband som påverkar hur effektivt energi kan produceras och användas.
Ojämnheten centralt problem
Ett centralt problem gäller vindkraftens ojämnhet. Eftersom energiproduktionen ökar med kuben av vindhastigheten, innebär små förändringar i vinden stora variationer i elproduktionen. Detta, i kombination med snabba svängningar i både väder och efterfrågan, leder till att endast en bråkdel av den potentiella energin kan nyttiggöras. “Resten skapar endast problem“, konstaterar Bengtsson.
LÄS ÄVEN: Vindkraftslobbyn – hot mot den lokala demokratin
Solenergin får lika hård kritik, framför allt på nordliga breddgrader där skillnaden mellan tillgång och behov är som störst. Under vinterhalvåret, då elbehovet är som störst, är solproduktionen i princip obefintlig. Däremot produceras stora mängder el under sommaren, när efterfrågan är låg. Att lagra överskottet är dock tekniskt och ekonomiskt orealistiskt i den skala som skulle krävas, enligt Bengtsson.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Okunniga beslutsfattare
Han menar att de investeringar som gjorts i vind- och solenergi inte hade genomförts om beslutsfattarna varit mer insatta i energisystemens grundläggande fysik. “Ju mer man installerar dessa energislag desto mer problem får man“, skriver han, och föreslår att verksamheten bör avvecklas så snart det är praktiskt möjligt.
Men Bengtsson är inte emot all användning av sol och vind – i liten skala kan de fylla en funktion. Exempelvis fungerar solvärme väl i fritidshus eller på isolerade platser där andra alternativ saknas. Han framhåller särskilt direktsolfångare för varmvatten och uppvärmning som kostnadseffektiva lösningar, och kallar omvägen via elproduktion för “en ganska idiotisk omväg”.
Om författaren
Lennart Bengtsson är professor i meteorologi med lång internationell erfarenhet av klimat- och väderforskning, särskilt inom prognosmetoder. Han är aktuell med en nyutgåva av sin bok Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat (Karneval förlag, 2019).
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.