kvinna-gatubelysning
Inrikes

Kolsvart och otryggt när kommunen släcker gatubelysning för att spara pengar

Publicerad 2/22/2019
Annons

Trygghetsundersökningar visar att en alarmerande hög andel kvinnor inte längre vågar sig ut efter mörkrets inbrott av rädsla för att bli utsatta för bland annat våldtäkt. I Huddinge kommun söder om Stockholm släcker man nu ned trygghetsskapande gatubelysning under delar av dygnets mörka timmar. Orsaken är att man behöver spara pengar. Det rapporterar lokaltidningen Mitti.

Belysningen ska tändas senare och släckas tidigare och därmed lysa färre av dygnets mörka timmar. Åtgärden omfattar ett stort antal platser i kommunen, däribland Stuvsta, Fullerstaparken, Mossvägen, Segeltorp, centrala Huddinge och Myrängen. Även i de hårdast problemtyngda ’utsatta’ områdena Visättra och Flemingsberg släcks belysningen ned.

LÄS ÄVEN: Otryggheten begränsar unga kvinnors liv – fyra av tio väljer andra vägar hem

En miljon kronor hoppas politikerna spara på åtgärderna. Enligt uppgift har dock klagomål inkommit som lett till att kommunen tillfälligt ställer in nedsläckningarna. En av dem som upprörts är Irene Wester från Stuvsta.

För Mitti berättar Irene att hon nyligen råkade ut för att belysningen slocknade vid 06-tiden på morgonen när hon var på väg till pendeltåget. Det var vid den tidpunkten fortfarande mörkt ute. Irene felanmälde saken i tron att det uppstått något fel i gatubelysningssystemet.

Så var emellertid inte fallet fick hon till sin förvåning veta. Irene anser att det är ett ogenomtänkt beslut och att det finns andra och bättre områden att spara på om det saknas pengar än att öka otryggheten genom att mörklägga kommunen.

– Jag tänker på alla läskiga saker som kan hända när det är mörkt.

Irene är övertygad om att brottsligheten kommer att öka som en följd av nedsläckningen. Det blir också farligare för barn som inte syns så bra att gå längs trafikerade gator, tror Irene, som även varnar för ökade halkolyckor när man inte kan se var man sätter fötterna.

Kommunen ska efter klagomålen se över om man eventuellt kan låta belysningen vara tänd på några av platserna, innan man återigen drar igång nedsläckningarna på bred front.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons