Efter en omröstning som slutade med åtta röster mot sju har Bromölla kommun beslutat att bönestunder inte får utföras på arbetstid. Man hänvisar bland annat till att det finns de som vill slippa ”religiösa manifestationer”.

Kommunen har tagit fram riktlinjer för hur arbetsplatser ska förhålla sig till religionsutövning under arbetstid. Under kommunstyrelsens sammanträde klargjordes vad rast, paus och måltidsuppehåll innebär. Man strök dock de olika punkterna och ersatte med en mening: ”Bönestund är inte tillåtet.”

– Hela texten under rubriken bönestund ska ersättas med att det inte är tillåtet med bönestund på arbetstid, säger kommunchef Marie Wäppling till tidningen.

Beslutet omfattar samtliga religioner. Hur kommunen ska reglera den nya regeln är ännu oklart men främst vill man att bönestunder inte ska få störa arbetet.

– Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be. Att det inte ska hindra arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) till Kristianstadsbladet.