Kommunkrisen runt om i landet tar sig olika uttryck. I Hälsingland diskuterar en kommun en annorlunda åtgärd för att få budgeten  i balans – ta bort hundlatriner.

Det är Söderhamn som ser en problematisk kostnad i kommunens 180 hundlatriner. Genom att att ta bort papperskorgar och hundlatriner vill politikerna spara in 360 000 kronor, rapporterar HelaHälsingland.

LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter

Anders Eriksson som är gatu- och parkförvaltare i kommunen är inne på samma spår som politikerna. Han anser att man bör överväga hur mycket av skattebetalarnas pengar man lägger på papperskorgar som ska ta rätt på hundbajspåsar.

– Hur mycket skattemedel ska man lägga på att plocka upp hundskit? Vi måste alla hjälpas åt för att få ett vackert Söderhamn, säger Eriksson.

Bakgrunden till åtgärden rörande de offentliga papperskorgarna är att kommunen tvingas banta kraftigt. Det framgår att kultur- och samhällsservicenämnden ska spara hela 24 miljoner kronor under åren 2019-2023.

Hundägare: ”Spara på politikers löner”

En hundägare som vill vara anonym berättar för lokaltidningen att denne är kritisk till förslaget från kommunen. Istället för att spara på papperskorgar tycker personen att man ska spara pengar på politikernas löner.

– Det känns som en försumbar kostnad. Korgarna sitter ju redan där. Det måste väl finnas annat att spara pengar på. Kan börja med politikers löner, säger hundägaren.

Vidare ska kommunen spara 200 000 kronor på parkstädning, vilket bland annat handlar om skötsel av planteringar och gräsklippning.

En av landets värsta förlustkommuner

År 2017 uppmärksammades det att Söderhamns kommun, som har styrts av Socialdemokraterna i 97 år innan Alliansen tog över vid det senaste valet, är en av Sveriges värsta förlustkommuner.

Söderhamn landade då som tredje sämst i landet bakom Sandviken och Vallentuna med 45 miljoner i prognostiserat underskott. Det framgick att orsaken till de ekonomiska problemen framförallt uppkommit i omvårdnadsnämnden och arbetsmarknads- och socialnämnden som inte klarade av att hålla sina budgetar.

LÄS ÄVEN: Ystad slopar varm mat för äldre – storsatsade på migranter