Medan larmen inifrån sjukhusen om arbetssituationen och bristen på skyddsmaterial avlöser varandra, har Linköpings kommun – där man har coronaviruset på åtminstone sex äldreboenden – beslutat att satsa pengar på konstnärer för att genomföra direktsändningar med bland annat hårdrocksstickning och textuppläsning.

Fredagen den 27 mars höjdes Linköpings kommuns krisberedskap från nivå 2 till 3 på grund av att spridningen av coronaviruset ökade. Man framhöll då även att kommunens viktigaste prioritering nu var att säkerställa en god vård och omsorg, att all samhällsviktig verksamhet måste upprätthållas samt att kommunens övriga verksamheter ska ställas om till stöd för vården.

Sedan tidigare har man även infört distansundervisning och stängt ned förskolorna samt infört besöksförbud på kommunens äldreboenden.

695 bekräftade fall

Enligt statistik uppdaterat senast på söndagen har totalt 20 personer avlidit av covid-19 i Region Östergötland och 110 personer vårdas isolerade på sjukhus, varav 35 patienter på vårdavdelning och 18 i intensivvård på Universitetssjukhuset i Linköping. Sammanlagt har man 695 bekräftade fall av covid-19 i länet.

Specifikt i Linköping fanns smittan för några dagar sen på sex äldreboenden.

Kulturarbetare rycker in

I Linköping betalar kommunen lokala kulturarbetare för att under flera dagar uppträda direkt inför kamera, vilket sänts på nätet.

– Det här har drabbat kulturarbetarna hårt, eftersom många inte har samma skyddsnät som inom andra yrken. Många är småföretagare och frilansare, säger projektledaren Kristoffer Dezsi som jobbar med kultur i Linköpings kommun till SVT Nyheter.

Det är i kulturhuset Agora som stickningen till hårdrocksmusik genomförs. För själva stickningen står slöjdläraren Emmy Karlsson som liknar föreställningen med luftgitarr.

Ytterligare en punkt i programmet är en DJ som bjuder på ”en timme av genre-bending och psykotiska mashups med härliga visuals”.

– Det är ett väldigt tufft och oroligt läge, men samtidigt är det också intressant: Kan vi hitta nya sätt att sprida och uppföra saker på, säger konstnären Mattias Hofvendahl som uppträdde på Live Linköping.