Under flera månader har anhöriga till äldre som brukar hemtjänsten i Håbo larmat om kraftiga försämringar sedan kommunen tog över verksamheten från en privat aktör. Brukare har fått fel medicinering, blivit utan mat och levt i smuts i flera dagar. Trots detta har inga adekvata åtgärder vidtagits och vanskötseln fortsätter.

I våras sade hemtjänstföretaget Buurtzorg upp avtalet med Håbo kommun, vilket innebar att omkring 130 stycken brukare tvingades byta till kommunens hemtjänst. Det var då problemen började, enligt Eva-Lena Andersson vars mor Britts lägenhet inte städades inte på flera veckor.

LÄS ÄVEN: Tvingades säga upp hemtjänsten – förstod inte vad nyanlända personalen sa

Andra försummelser har bland annat bestått av att medicinering glömts bort och vid ett tillfälle sattes mammans löständer in upp och ned i munnen.

– Mamma ringde och grät, hon var väldigt ledsen och förtvivlad att hon inte fick hjälp, säger Eva-Lena Andersson till statstelevisionen och menar att deras äldre svävar i livsfara.

Hon har nu för avsikt att anmäla bristerna till IVO och påpekar att kommunen uppmärksammats på problemen flera gånger under våren, men att situationen ändå inte förbättrats. Bara sedan maj har kommunen fått in 18 skriftliga klagomål.

Personalbrist

Enligt Sofia Claesson, avdelningschef för hemtjänst och personlig assistans på Håbo kommun, har det varit svårt att rekrytera tillräckligt mycket personal på kort tid.

LÄS ÄVEN: Robotar sätts in i hemtjänsten – ersätter besök

– Vi tycker självklart inte att det är bra. Men vi rekryterar hela tiden, vi har startat ett journummer så att man alltid kan få tag på oss och vi har skapat grupper som levererar mat, säger hon.