I Kävlinge kommun i Skåne stoppas nu det som man menar för barnen skadliga glassätandet på förskolorna när något barn fyller år. Kommunen inför en ”sockerpolicy” som ska implementeras på samtliga dagis. Även sylt på pannkakorna och ketchup på spaghettin kan komma att förbjudas.

Det är kommunens rådiga skolchef Marie Nilsson som tagit beslutet. Detta efter att hon fått ett brev från en (1) bekymrad glasskritisk förälder som gjort ett djupt intryck.

För Sydsvenskan uppger Nilsson att hon nu ”tillsatt en arbetsgrupp” som ska arbeta med det som hon tack vare brevet fått upp ögonen för allvarliga problemet med att barnen på dagis får fira födelsedag genom att bjuda kompisarna på en glass. Hon motiverar beslutet med att det på grund av stora barngrupper kan bli mer än en glass i månaden för barnen.

Det är djupt oansvarigt, menar såväl brevskrivaren som skolchefen, och därför måste det omfattande glassmissbruket nu stoppas. Det kan dessutom finnas föräldrar som inte har råd med en glass, uppger man.

Det är oklart om födelsedagsfirandena på barnstugorna nu stoppas helt eller om de kan tillåtas fortsätta under förutsättning att glassen fasas ut och ersätts med exempelvis en skiva fullkornsknäcke för upprätthållen feststämning. ”Man kan fira kalas på annat sätt”, förklarar Nilsson

Den av skolchefen tillsatta arbetsgruppen ska dock inte bara ta itu med det farliga glassätandet. Man kommer att ta ett brett grepp om problemet. Som exempel på sådant som aviseras komma att försvinna från förskolorna är sylt på pannkakor och ketchup på pastan.

Nilsson menar att det också kan vara skadligt för barnen att på dagis få lära sig baka onyttiga kakor. Sådana inslag i förskoleverksamheten kan komma att ersättas av annat. Med vad framgår inte men förslagsvis kan det handla om utökade timmar genusöverskridande och könsnormsbrytande lek. ”Vi kommer att bli betydligt mer restriktiva”, slår skolchefen fast.