Kommuner

Bild: Löneökningar för kommunalråden och kommunstyrelsens ordförande i flera kommuner. Faksimil TV4.

Inrikes

Kommunpolitiker får höjda löner nästa år – 83 000 kr per månad i Kungsbacka

Publicerad 12/22/2018
Annons

Nästa år höjs arvodet för toppolitiker i flera kommuner. En del kommuner har beslutat om höjning med närmare 30 procent. ”Många som har synpunkter på detta”, säger Hans Forsberg (M) i Kungsbacka.

I början av december rapporterade Samhällsnytt om den Alliansstyrda kommunen Upplands Väsby norr om Stockholm där kommunstyrelsen röstat ja till att höja kommunalrådens arvoden med 9 000 kr, en höjning med 30 procent. Toppolitiker kommer därmed att tjäna 31 250 kronor till 40 625 kronor i månaden. Utöver det tog kommunen även bort lönetaket som begränsar vad en politiker kan tjäna.

LÄS MER: Upplands Väsby tar bort lönetak och höjer löner med 9 000 kr – ”Inte anmärkningsvärt”

Nu kommer liknande uppgifter från andra kommuner i Sverige. I bland annat Kungsbacka i Hallands län har kommunfullmäktige beslutat om att höja toppolitikernas löner. Ordförande i kommunstyrelsen, Hans Forsberg (M) kommer vid årsskiftet att lyfta sin lön från 70 000 kronor i månaden till 83 000 kronor i månaden, rapporterar TV4.

– Det är många som har synpunkter på detta. Och man kan ha förståelse för det, säger Forsberg.

Höjningen är däremot något som Forsberg inte ser som särskilt anmärkningsvärd utan istället skälig. Enligt honom innebär hans uppdrag ansvar, att han får stå till svars för många olika saker i kommunen och att han måste vara tillgänglig mycket.

– Så det är ett stort ansvar. Man får vara beredd att stå till svars för många olika saker, säger Forsberg.

LÄS MER: Kommunalråd höjer egna löner rejält – sänker samtidigt för oppositionsråden

Andra kommuner som höjer politikerlönerna rejält är Ljusdal med 29 procent. Även Hjo med 28 procent och och Avesta med 13 procent.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons