På Broängsskolan i Botkyrka, en av Sveriges mest invandrartäta kommuner, har man inför höstterminen beslutat att könsuppdela högstadieelevernas simundervisning.

På måndagen gick information ut till elevernas föräldrar i sjunde klass om att pojkarna och flickorna inför simundervisningen skulle samlas på olika ställen. Själva undervisningen skulle också hållas vid olika tider för de två grupperna.

– Det är en helt vanlig kommunal skola som mitt barn precis ska börja på. Det känns förlegat och inte alls genomtänkt. Läroplanen säger klart och tydligt att man inte får göra så här, säger en förälder som vill vara anonym till Sveriges Radio.

Enligt skolans rektor Magdalena Eberhardsson beror beslutet på att vissa elever, mest flickor, inte känt sig bekväma med att visa sig inför andra i simhallen och efter könsuppdelningen ska fler ha sagt ja till att delta.

– Valet gjorde vi därför att vi i det här läget tänkte att vi ville ha så många som möjligt som ska kunna känna sig bekväma i simhallen. Vi får ju naturligtvis diskutera det här på skolan och ta till oss av det som lyfts. Nej, vi får tänka till och kanske göra det annorlunda än vad vi gjort, säger Magdalena Eberhardsson.