Sommarpratare 1

SR pressbild/Zquid (CC BY-SA 4.0)

Inrikes

Afghanledaren Fatemeh Khawari tilläts sommarprata i statsradion

Publicerad 7/29/2023
Annons

Statsradions sommarpratarprogram har återkommande fått kritik för att släppa fram olämpliga personer, ofta aktivister på vänsterkanten. På fredagen vek man det 120 minuter långa utrymmet åt Fatemeh Khawari, galjonsfigur för den lika omfattande som väldokumenterade bluffen med så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”, att bland annat kalla de svenska massinvandringskritiker som synat det här asylfusket för rasister.

Det väckte kritik redan när listan över årets sommarpratare släpptes och Fatemeh Khawaris namn återfanns där. Hennes aktivistiska verksamhet har haft en lång rad problematiska inslag i samband med de stora ”sittstrejker” hon uppviglat till, utlåning av sina identitetshandlingar i människosmugglingssammanhang, svårigheter att komma ihåg vilket år hon är född, associationer med rasidentitära rörelser med mera.

LÄS MER: Afghanledaren Fatima ”glömde bort mitt födelsedatum” Khawari sommarpratar i statsradion

I programmet, som sändes på fredagen och går att lyssna på i efterhand på statsradions webbplats, berättar Fatemeh hur hon och resten av den stora familjen, trots att de saknade giltiga asylskäl, lyckades tillskansa sig uppehållstillstånd på anhörigaanknytning till en familjemedlem som tidigare tagit sig till Sverige. Familjen hade då länge bott i Iran men är afghaner.

Det är en vanlig bakgrund bland de flera tiotusentals unga män som låtit sig smugglas till Sverige, att de söker asyl med Afghanistan och förhållandena där som asylgrundande, trots att de egentligen bott och levt länge i Iran eller något annat land. Lika vanligt är att det rör sig om så kallade ”ankare” där planen är att hela familjen ska kunna komma efter när den yngling man samlat ihop pengar för att få insmugglad till Sverige tillskansat sig ett uppehållstillstånd.

LÄS ÄVEN: Afghanledarens id-kort fast i Turkiet – lånades ut för människosmuggling

”Ankarna” söker nästan utan undantag asyl som minderåriga eftersom ribban för att beviljas uppehållstillstånd då är lägre. Men kartläggningar har visat att en majoritet i själva verket är vuxna män, inte sällan med mycket god marginal äldre än 18 år. I kontrast till beteckningen ”ensamkommande” fraktas de också oftast med människosmugglare i grupp.

Anhöriginvandring är egentligen avsedd att fungera på motsatt sätt, det vill säga att någon enstaka individ ska kunna komma efter på anknytning till en familj, inte så att en enda individ med uppehållstillstånd i Sverige ska kunna ta hit hela släkten. Men det är på det sättet den här möjligheten numera regelmässigt missbrukas. Och Fatemeh Khawaris familj är ett sådant exempel på vad som blivit mer regel än undantag.

LÄS ÄVEN: Ensamkommande som våldtog 12-årig flicka får stanna i Sverige

Många av de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” har efter ankomsten till Sverige låtit sig rekryteras till den invandringsrelaterade gängkriminaliteten och droghandeln. Inte sällan har de haft ett tungt narkotikamissbruk med sig redan när de anlände och av det skälet ansett sig nödgade att ägna sig åt brott för att finansiera drogerna. Men det handlar också om många andra brott som inte kan skyllas på missbruk, såsom våldtäkter och sexuella ofredanden, ofta mot barn.

Kontroversiellt och flitigt omdebatterat är också den så kallade ”gymnasielag” som riksdagens vänsterorienterade partier tillsammans med Centerpartiet för en tid sedan klubbade som gav alla ”ensamkommande” som konstaterats sakna giltiga skäl till uppehållstillstånd rätt att stanna ändå och dessutom rätt till en gymnasieutbildning på de svenska skattebetalarnas bekostnad men utan att behöva söka till gymnasiet på några betyg så som svenska ungdomar måste göra med risk för att inte bli antagna.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande flyktingbarn’ dömda för tortyrutpressning – utvisas inte

I sitt sommarprogram kallar Fatemeh de som kritiserat den omfattande ensamkommandebluffen för rasister. Hon uttrycker också själv i egenskap av afghan rasismen närliggande åsikter om iranier som hon tillskriver en rad negativa karaktärsegenskaper som avundsjuka och annat.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons