Koppar beskrivs som en av den så kallade gröna omställningens huvudingredienser. Samtidigt råder stor brist på metallen och analytiker uppskattar att det om tio år kommer saknas sex miljoner ton koppar, vilket motsvarar tolv nya gruvor.

Efter 40 års arbete öppnade öppnade gruvföretaget Rio Mining Group sin nya koppargruva i Gobiöknen tidigare i år. Gruvan Oyu Tolgoi i södra Mongoliet strax norr om den kinesiska gränsen är nyckeln till företagets ambitioner för att minska beroendet av järnmalm och expandera i koppar.

LÄS ÄVEN: ”Grönt stål” för hundratals miljarder starkt ifrågasatt

Med en ökad efterfrågan på koppar kommer utbudet i större utsträckning att komma från gruvor som denna.

– Det är en enorm kris, säger Doug Kirwin, en av geologerna som arbetade vid fyndigheten som blev Oyu Tolgoi.

– Det finns ingen möjlighet att vi kan leverera mängden koppar under de kommande tio åren för att driva energiomställningen och uppnå noll koldioxidutsläpp. Det kommer inte att hända. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med kopparfyndigheter som hittas eller utvecklas.

Antalet nya gruvor räcker inte, inte heller är de nuvarande tillräckligt stora. Enligt beräkningar kommer efterfrågan på koppar att växa med 53 procent till 2040, medan utbudet av gruvor bara kommer att stiga med 16 procent.

LÄS ÄVEN: Prischock på elbilar att vänta när grön omställning slukar koppar

Även om världens största gruvföretag inte står passiva kommer det inte minska bristen.