I oktober förra året stoppade polisen en bil på Fagrabäcksvägen i Växjö. Föraren, en 30-årig migrant från Kamerun som saknar svenskt medborgarskap, uppvisade ett körkort från hemlandet som visade sig vara falskt. Mannen frias dock av Växjö tingsrätt (B 469-19) efter att ha åtalats för olovlig körning och brukande av falsk urkund.

Det var den 12 oktober som polisen stoppade den kamerunske migrantens bil efter att den i en rondell framförts i strid med trafikreglerna. Mannen visade sig sakna svenskt körkort men legitimerade sig med ett körkort från hemlandet. Vid kontroll visade detta sig dock vara förfalskat och gjort i en kopiator.

Polisanmälan upprättades och åtal väcktes. I förhör och domstol påstod 30-åringen att han inte känt till att körkortet var förfalskat och att han gått i körskola och gjort prov i Kamerun och sedan betalat motsvarande 1000 kronor för körkortshandlingen till transportstyrelsen i hemlandet.

Varför en körskola och myndighet skulle utfärda ett falskt körkort tillverkat i en vanlig kopiator har mannen inte kunnat svara på och är inte en frågeställning som Växjö tingsrätt tagit upp under rättegången.

Domstolen har heller inte kontrollerat med den körskola och myndighet i Kamerun som mannen hävdar utfärdat körkortet för att utröna om berättelsen är sann eller falsk. I stället resonerar rätten att 30-åringen förefaller trovärdig och menar att detta räcker för att han ska frias från såväl olovlig körning som brukande av falsk urkund.

Däremot anses det beslagtagna falska körkortet förverkat och återlämnas inte, eftersom det ”kan befaras komma till brottslig användning”.

Flera friande domar
Den friande domen i växjö tingsrätt är inte unik. I ett flertal fall har personer frikänts efter att ha påstått att de trott att deras utländska körkort var äkta. Nu aktuella Växjö tingsrätt friade 2017 en person i ett liknande mål och i ytterligare ett mål i april 2018.

I målet 2017 hävdade en 40-årig man att han köpt körkortet i Grekland, inte vetat att det var falskt och trott att det skulle omvandlas till ett svenskt körkort när han kom till Sverige. Tingsrätten skrev att man fann mannens berättelse ”märklig” men friade ändå.

2014 friades en yrkesförare från Makedonien av tingsrätten i Sundsvall efter att ha framfört ett tyngre fordon med släp och uppvisat falska handlingar.