Trots att man i fjol beslutade om besparingar på 300 miljoner kronor ser Malmös budget ut att spricka även i år. Bara kostnaderna för socialbidrag under årets första åtta månader låg på 736 miljoner kronor.

Utöver att kostnaderna för socialbidrag väntas spräcka budgeten med 140 miljoner tillkommer ökade kostnader för hemlöshet, kriminella unga i behov av institutionsplacering och vuxna som behöver missbruksvård.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ekonomiskt bistånd ökar i Malmö – 1 miljard för 2018

Enligt kommunalrådet Rose-Marie Carlsson (S) har förvaltningen fått i uppdrag att presentera åtgärder för att få ekonomin i balans.

– Malmöbornas pengar används på ett ansvarslöst sätt. Vi är till exempel alldeles för generösa med försörjningsstödet, säger Helena Nanne (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Begär mer pengar
I en intervju med Expressen på tisdagen är kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kritisk mot regeringen som hon menar talar om att satsa på välfärden men inte ger tillräckligt finansiellt stöd. Hon menar också att om man inte får mer resurser riskerar kampen mot gängkriminaliteten att misslyckas.

– Regeringen måste säkra finansieringen av välfärden i kommunerna för att vi ska kunna arbeta förebyggande. Annars kommer vi inte klara detta.

– Vi har en migrationspolitik i dag där staten tar ett kostnadsansvar i två år, men det är väldigt få som är etablerade efter två år och sedan går man rakt in i vårt system med försörjningsstöd. Vi har separata system där ingen tar ansvar för helheten.

Pengar finns för andra ändamål
Samtidigt öser kommunen pengar, som delvis kommer i utjämningsbidrag från andra kommuner, på projekt som att ”utmana inomhusnormen” för fyra miljoner och hotellplatser till bland annat migranter för över en halv miljard.

Malmö tappar konkurrenskraft
Varje år rankar Svenskt Näringslivs företagsklimatet i Sveriges kommuner. På förra årets lista hamnade Malmö i mitten på plats 159, vilket är en kraftig försämring sedan 2011 då kommunen låg på plats 51 och i år tappar man ytterligare till plats 172. I toppen finns kommuner som Staffanstorp och Vellinge.