Inför Sverigedemokraternas landsdagar senare i veckan ställer partiet krav på vaccinationsbevis alternativt bevis på att man tillfrisknat från covid-19.

På torsdag inleds Sverigedemokraternas partikongress i Karlstad. För att kunna delta har riksorganisationen ställt krav på att deltagare kan uppvisa ett intyg på vaccinering eller tillfrisknande alternativt ett max 48 timmar gammalt negativt testresultat. Den som känner sig sjuk och uppvisar symptom ska stanna hemma.

LÄS ÄVEN: Massiva protester mot covidpass och lockdown

Regeln säger man sig införa på grund av ”rådande omständigheter och förändrat smittskyddsläge” och för att alla deltagare ska känna sig trygga.

”Uppfylls inte något av ovanstående kriterier innebär det att man inte kommer att släppas in i byggnaden”, skriver SD i ett mejl till TT.

Vaccinpass i Sverige

I förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten och regeringen att vaccinpass ska införas även i Sverige. Vaccinationsbevis ska vara ett krav för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Beslutet träder i kraft den 1 december.

LÄS ÄVEN: Moderaterna kräver vaccinpass även på restauranger

I ett eventuellt andra steg kan vaccinpass komma att omfatta även verksamheter som krogar, gym och museer.