Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att göra det både billigare och enklare att ta körkort samt att färre ska underkännas.

För att anpassa kraven till vad som tycks vara den ständigt mindre begåvade befolkningen i Sverige har man tidigare genomfört sänkta krav inom bland annat polisen och militären, och nu är det alltså dags för körkorten och biltrafiken som ska göras mer medioker.

LÄS ÄVEN: Avskaffat språktest gav lägre IQ-krav för poliser

Enligt regeringen har andelen godkända förarprov sjunkit under många år. Man vill se att fler klarar proven på första försöket för att minska kostnaderna.

– Dagens förarutbildningssystem har många år på nacken och det är dags att se över vilka förbättringar som kan göras. Vi vill se körkortsaspiranter som kommer väl förberedda och klarar förarprovet på första försöket, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

I Transportstyrelsens uppdrag ingår bland annat att kartlägga och föreslå åtgärder som stöd för dem som ska ta körkort. De som övningskör ska få en stärkt trafiksäkerhet, miljömedvetenhet och riskmedvetenhet.

LÄS ÄVEN: Forskningsinstitut: 270% högre risk för trafikolyckor bland invandrare

Pär-Ola Skarviken på Transportstyrelsen är en av utredarna. På frågan vilka uppdraget riktar sig till svarar han:

– Det är vissa grupper som har det svårare och vilka de är ska vi kartlägga nu, säger han till statstelevisionen.

Kritik

Trafikläraren Jonas Jansén är kritisk till Transportstyrelsens uppdrag. Han anser inte att det är nödvändigt att underlätta möjligheten att ta körkort utan det i stället behöver bli lättare att förstå vad som krävs för att få körkortet.

– Jag tycker att det ska vara enklare att förstå vad man ska kunna, inte att kraven ska vara enklare, säger han.

LÄS ÄVEN: Nationell IQ-nivå bästa förutsägelsen för ekonomisk tillväxt