En kosovoalbansk man hamnade i en dispyt med tre män vid en närbutik i en förort till Göteborg. När diskussionen eskalerade tog mannen fram en pistol som han avlossade mot männen. Göteborgs tingsrätt friar mannen från mordförsök eftersom ammunitionen var felaktig och därmed inte kunnat leda till dödsfall.

Det var den 7 november klockan 16.15 förra året som 36-årige Ismet Berisha från Pristina i Kosovo befann sig i Göteborgs invandrardominerade område Bergssjön. Vid närbutiken ”Sanna Servicebutik” hamnade han i en hätsk dispyt med några män som befann sig utanför butiken. Enligt männen på plats uppstod ett bråk eftersom Berisha uppges ha en skuld i butiken på 600 kronor som butiksägaren krävde att få betald.

LÄS ÄVEN: Kriminalkommissarie anser att Sveriges många gängskjutningar beror på det ”fria skol- och vårdvalet”

I samband med bråket tog Berisha upp en pistol som han riktade och avlossade mot männen. En övervakningskamera utanför butiken fångade situationen. Nedan syns Berisha iförd röd jacka, röda skor med en pistol i handen.

Därefter flyr Berisha från butiksentrén men blir förföljd av männen. Då avlossar Berisha ytterligare ett skott. Männen larmade polisen som ryckte ut till området med hundpatrull men Berisha var spårlöst försvunnen.

Genom en bekant till butiksägaren kunde männen senare identifiera Berisha på Facebook och tipsa Polisen. En bild från Facebook jämfördes med ett tidigare daktningfoto. Insatsstyrkan kallades in och man bröt sig in i en lägenhet som man misstänkte att Berisha använde. Men där fanns varken Berisha, någon pistol eller kläder som kunde kopplas till övervakningsbilderna.

Avslöjade sig själv
En vecka senare ringde en man till second hand-kedjan Emmaus Björkå och frågade personalen efter en påse med en röd jacka, ett kuvert med 15 000 kronor och ett pass som han råkat slänga i en insamlingscontainer tillhörande Emmaus. Personalen meddelade att containern redan var tömd men att man skulle kontakta chauffören i tömningsbilen.

Lastbilschauffören tittade igenom godset och hittade en påse som stämde överens med den som personen sökte. Förutom kläderna påträffades även en pistol, en rånarluva, ett så kallat K-nummer från Polisen nedskrivet på en post it-lapp och ett personbevis.

Fyndet anmäldes till till Polisen som granskade telefonnumret. Det visade sig vara registrerat på Berishas tidigare fru. När polisen granskade innehållet i påsen kunde man koppla K-numret till en brottsutredning i vilken Berisha är målsägande och ett personbevis tillhörande hans pappa.

I påsen fanns även en röd jacka som är identisk jackan som skytten på övervakningsbilderna bär.

Ett par röda skor som är identiska med skyttens skor fanns också i påsen.

Nedan syns den rånarluva som även den påträffades i påsen.

Efter dessa fynd kunde polisutredningen ta nya steg framåt och insatsstyrkan slog till mot en annan adress där man påträffade Berisha som greps misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. I polisförhören uppger kosovoalbanen ingenting annat än ”inga kommentarer”.

Den tekniska undersökningen av pistolen visade på fingeravtryck tillhörande Berisha. Pistolen är av typen 9 mm men magasinet var laddat med ammunition av den felaktiga kalibern 7,65 mm. Den kombinationen innebär att anslagsenergin för avlossad kula också blir väldigt låg. När Polisen provsköt med patroner av kaliber 7,65 mm fungerade vapnet med anmärkning.

Åtal
En av de målsägande männen förklarar att Berisha hade för avsikt att döda. När åklagaren lägger fram åtalet yrkas att Berisha ska dömas för mordförsök och grovt vapenbrott.

Folkbokförd på Hall
När rättegången inleds börjar Berisha berätta sin version av skjutningen. Enligt honom handlar inte dispyten i Bergsjön om en skuld i butiken utan en narkotikauppgörelse i vilken de tre männen har hotat honom och hans familj.

Vidare förklarar Berisha att han kände till att pistolen var laddad med fel sorts ammunition och därmed inte kunde skada personerna utanför butiken.

När Samhällsnytt granskar parterna i målet visar det sig att två av de tre målsäganden är dömda för narkotikabrott. En av männen har dessutom dömts till fängelse i tio månader.

Berisha som är medborgare i Serbien och Montenegro är sedan tidigare känd av rättsväsendet för sin gedigna brottsbakgrund. Han är folkbokförd på en av Sveriges mest slutna anstalter, Hall. I brottsregistret förekommer han hela 25 gånger. Bland annat för vapenbrott, grov misshandel, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen, rattfylleri och olovlig körning.

Domen
Göteborgs tingsrätt väljer att tro på Berishas berättelse om att han kände till att det var fel ammunition i pistolen. Han erkänner att det är hans pistol och att han har siktat och avlossat den mot männen.

Men mot bakgrund av polisens undersökning av pistolen anser rätten att den inte haft tillräcklig slagkraft för att orsaka skada och att det aldrig varit Berishas avsikt att döda. Därför väljer man att fria honom från mordförsök.

Vapnet var laddat med den felaktiga kalibern 7,65 mm Browning vilket innebär att anslagsenergin för en utskjuten kula var väldigt låg. Någon risk för allvarlig kroppskada eller dödsfall om kulan genom rikoschett hade träffat en person förelåg därför inte. Ismet Berisha var medveten om att vapnet var laddat med felaktig ammunition. Det har därför inte heller varit frågan om en tillfällighet att ammunitionen var för svag i förhållande till vapnets kaliber. Åtalet gällande försök till mord ska därför ogillas.

Mot bakgrund av Berishas erkännande att det är hans pistol dömer tingsrätten honom till två års fängelse för grovt vapenbrott.

Berisha utvisas inte, trots att han enligt rättshandlingarna endast är medborgare i Serbien och Montenegro.

LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”

LÄS ÄVEN: Kriminalpolis: ”Domstolarna vägrar fälla gängmedlemmar trots massiv bevisning”