Under EU-valkampanjen tidigare i år attackerades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid flera tillfällen med exploderande pyroteknik. Nu åtalas en SD-hatare för ofredande. I polisförhör uppger gärningsmannen att han ”hade slagit sönder Åkesson” om det inte funnits poliser på plats.

Det var omkring klockan 16.30 den 23 maj som Jimmie Åkesson skulle lämna ett avslutat torgmöte i Mariestad när en pyroteknisk pjäs kastades mot honom och hans livvaktsfölje från Säkerhetspolisen. Enligt livvakternas beskrivning var det en ”raketattack” som träffade skyddsbilen.

LÄS ÄVEN: Kraftig smällare kastades mot Jimmie Åkesson

Posted by Jimmie Åkesson on Thursday, May 23, 2019

I polisförhör berättar SD-ledaren att han upplevde en rädsla i samband med attacken.

Förhörsledaren frågar hur Jimmie kände i samband med smällen.

Jimmie blev rädd och ryckte till. När bilen ryckte till och körde i väg i en väldans fart förstod han inte riktigt vad som hade hänt. Han blev rädd.

Flera pekar ut ”Kevin”
I polisförhör framgår det att flera personer pekar ut en snart 17-åring vid namn Kevin för attacken. Enligt vittnesuppgifter har han sprungit fram mot bilen och även siktat mot den i samband med dådet.

Attacken mot Åkesson filmades och lades ut på konton i sociala medier. Nedan syns skärmdumpar från videoklippet som visar hur misstänkt gärningsman flyr från brottsplatsen.


Misstänkt gärningsman ”Kevin” flyr från platsen.

Kevin: ”Skulle slå sönder Åkesson”
När polisen och Säpo förhör Kevin är han öppen med sitt hat mot Åkesson och SD. Han berättar bland annat att han och ”blattekompisarna” hade slagit sönder Åkesson om det inte funnits poliser på plats.

Kevin: ”Åkesson ska inte vara i stan igen”
När Kevin svarar på Säpos fråga om vad han skulle göra om Åkesson återvände till Mariestad varnar denne för att hans ”gäng” är ”sjuka i huvudet” och att det därför inte går att förutsäga vad de kommer att göra med Åkesson om han visar sig i staden på nytt, men att det kommer att handla om grovt våld.

Kevin förtydligar hotbilden mot partiledaren med att ”det kommer inte att bara vara en raket, det kommer att vara grövre. Det kan jag lova”.

Bevisning finns
Vid sidan om vittnesmål kan polisen även binda gärningsmannens kläder med de som Kevin var klädd i. Vidare har de även påträffat rester av pyroteknik vid brottsplatsen.Tidigare åtalad för mordbrand mot skola
Den misstänkte gärningsmannen Kevin är folkbokförd i en fosterfamilj i Töreboda kommun. Fosterföräldrarna uppger att den misstänkte gärningsmannen är ”våldsfixerad”.

När Samhällsnytt nätgranskar Kevin visar det sig att han sedan tidigare förekommer i brottsregistret för allmänfarlig vårdslöshet. Detta efter att Skaraborgs tingsrätt dömde honom den 15 februari förra året när han i samförstånd med två icke straffmyndiga gärningsmän tänt eld en skola i Töreboda. Brottet resulterade i 25 timmar ungdomstjänst.

Nu åtalas Kevin återigen i Skaraborgs tingsrätt. Kammaråklagare Mats Ljungqvist uppger i stämningsansökan att den misstänkte har ofredat Åkesson genom ett ”hänsynslöst beteende”. Vidare menar åklagaren att gärningen ”var ägnad att kränka partiledarens frid på ett kännbart sätt”.

Fler inblandade
Sent på kvällen den 27 maj passerar Kevins fostermor hans sovrum och hör hur ett telefonsamtal pågår om händelsen. Kevin erbjuder sig att gömma den gärningsman som utförde en liknande raketattack mot Åkesson i Tranås dagen därpå.

LÄS ÄVEN: Ny banger-attack mot Jimmie Åkesson vid torgmöte

Smutskastar SD-sympatisörer
Av polisutredningen framgår det att Kevin på ett hotfullt sätt vid tidigare tillfällen har konfronterat flera personer med rasistanklagelser.

I sociala medier visar det sig existera underlag för påståendena. Nedan en skärmdump från en konversation mellan Kevin och en sverigedemokrat. Kevin frågar om personen är ”rasist”. Sedan går han vidare att med att kalla denne för ”vider”.

I Kevins telefon har polisen påträffat flera bilder på Åkesson. Bland annat nedanstående som även har tid och datum sammanfallande med SD-ledarens besök i Mariestad. Bilden är kommenterad med en så kallad emoji som kräks.

Reinfeldt legitimerade våld mot SD
Värt att poängtera i samband med åtalet mot Kevin är ett uttalande från år 2011 där dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommenterade en uppmärksammad attack mot SD. Han uttryckte då åsikten att förtroendevalda inom SD får skylla sig själva om de utsätts för hot och våld.

– Den som driver upp vi och dem tänkande och grundar sig på främlingsfientliga uppfattningar ska inte vara förvånad när det i grunden väldigt hatfulla sättet att se på relationen mellan människor också leder till att bli mer våld och mer hot i det öppna samhället.

Åkesson svarade på uttalandet i ett pressmeddelande: ”Jag hoppas han är felciterad. Annars är det nog det värsta jag hört en svensk statsminister säga, det är fruktansvärt att han legitimerar våld”.