➤ BUTIKSKAPNING I onsdags kapade ett kriminellt utpressargäng en livsmedelsbutik i Malmö efter att butiksägaren vägrat betala ”beskyddarpengar”. Gänget kastade helt sonika ut personalen ur butiken och tog över rörelsen.

Ett dygn senare avbröts butikskapningen dock av polisen som grep och anhöll de fyra gängmedlemmar som uppehöll sig i butiken. Polisen rubricerar händelsen som försök till grov utpressning, grovt egenmäktigt förfarande och eventuell stöld.

Informationen om gärningspersonerna är knapphändig, exempelvis uppges inte deras härkomst av polisen. De uppgifter som har förmedlats är att de anhållna misstänkta gärningspersonerna är 28, 25, 24 och 21 år gamla.

24-åringen beskrivs av polisen som ligans ledare. Han är hemmahörande i no go-zonen Seved och uppges ha ett digert brottsregister sedan tidigare.

Ligan ska innan man beslöt sig för att kapa butiken ha hotat butiksägarna både i deras hem och i butiken. Att tvinga butiker att betala ”beskyddarpengar” för att inget ska hända butiken är ett klassiskt maffiabrott som utövats av den organiserade brottsligheten i västvärlden i snart hundra år.

Att på det här sättet kapa och ta över en butik är däremot så ovanligt att polisen initialt var osäker på hur man skulle rubricera brottet.

– Det här är inget man går igenom på polishögskolan, sade Mats Attin som är stationsbefäl vid Malmöpolisen.