När Roar Fløttum var ute på stan i Trondheim i slutet av november och predikade och bad för de sjuka dök fyra muslimska män upp. De bad Fløttum att komma med dem för att be för en vän. Väl på en bakgård överfölls han och fördes ned i en trappnedgång till en källare där han rånades, misshandlades och hotades med mord ifall han inte konverterade till islam.

Till norsk media säger Fløttum att han erbjöd sig att be för dem och en av männen tackade ja med hänvisning till att han hade ryggont. Efter bönen hävdade mannen att han kände sig 50 procent bättre, och efter ytterligare en bön påstod han känna sig helt återställd.

Därefter bad Fløttum även för ytterligare en av männen i ett par omgångar. Han menar att de ska ha varit så pass övertygande att han trodde dem. Sedan tog de med honom till bakgården där överfallet skedde under förevändning att en vän med en skadad fot behövde bes för även han.

Utöver misshandeln krävde de att han lämnade över sitt bankkort, koder, mobiltelefon och Apple ID. Under en timme hölls han fången medan de tog ut totalt omkring 10 000 kronor. Under tiden utdelades hot om att bli dödad ifall han inte konverterade till islam. Han ska även ha tvingats säga några ord på arabiska.

Fløttum uppger att han var rädd och trodde att de verkligen skulle döda honom.

Efter händelsen gick han direkt till polisen som nu utreder fallet. Man tittar bland annat på filmer från övervakningskameror i området för att försöka identifiera gärningsmännen.