I den tyska delstaten Bayern är det sedan i fredags obligatoriskt att alla offentliga byggnader har ett kristet kors i sin entré. Kritik har riktats mot initiativet som man menar skulle strida mot Tysklands grundlag som sekulär stat. Den kritiken avfärdas dock av Bayerns ministerpresident Markus Söder från kristdemokratiska regeringspartiet CSU som menar att korset är en bred kulturhistorisk symbol.

Beslutet har också majoritetsstöd bland Bayerns befolkning. Enligt en undersökning står 56 procent av invånarna bakom initiativet medan endast 36 procent säger sig vara emot. Övriga vill inte svara eller saknar åsikt i frågan. Särskilt starkt är stödet bland de som sympatiserar med CSU och AfD (Alternative für Deutschland).

Från kritiskt håll menar man att det är ett försök från CSU att locka tillbaka väljare som man förlorat till den nationsvänliga uppstickaren AfD  som ryckte fram kraftigt i det senaste valet till förbundsdagen och som fått ett starkt stöd i Bayern där CSU i många decennier varit den starka politiska kraften.

Regeln om kristna kors på offentliga byggnader är inte helt ny. Ett sådant krav finns sedan tidigare för bland annat offentliga skolor och domstolar. Men det utvidgas nu att omfatta även sådana byggnader som polisstationer, skattekontor, teatrar, museer och högskolor.

Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU) deltog själv personligen i uppsättandet av kors när den nya förordningen började gälla. Han tar lätt på kritiken om att beslutet skulle stå i strid med Tyskland som sekulär stat med grundlagsfäst separation mellan kyrka och stat.

Söder menar att korset inte bara är en religiös symbol utan även en kulturhistorisk sådan som står för en betydligt bredare identitet än att vara bekännande kristen. I många länder, däribland Sverige men dock inte Tyskland återfinns det kristna korset på nationalsymbolen framför andra – landets flagga.