För första gången ser sig färre än hälften av invånarna i England och Wales sig själva som kristna. Samtidigt ökar andelen muslimer kraftigt.

Enligt en ny folkräkning som genomfördes i fjol anser sig 46,2 procent av invånarna i England och Wales tillhöra kristendomen. För bara tio år sen låg andelen på knappt 60 procent.

LÄS ÄVEN: Vänstermedia larmar: ”Oroande koppling mellan muslimer och problemtyngda områden”

Siffror visar på en minskning av antalet kristna med 5,5 miljoner (17 procent) och en ökning med 1,2 miljoner (43 procent) av antalet som säger att de följer islam. Den muslimska befolkningen beräknas nu uppgå till till 3,9 miljoner. I procentenheter har antalet kristna minskat med 13,1 och antalet muslimer ökat med 1,7.

Stor andel ateister

Parallellt uppgav 37,2 procent, motsvarande 22,2 miljoner, att de inte har någon religion vilket var det näst vanligaste svaret efter kristen. Det betyder att under de senaste 20 åren har andelen människor som inte rapporterat någon religion stigit rejält från 14,8 procent.

Enligt en analys av The Guardian är områden med en högre andel personer från etniska minoriteter mer religiösa, medan platser med en högre andel vita har en större andel utan religion.

LÄS ÄVEN: England planerar skicka migranter till Rwanda

Flera städer utgörs nu också av en majoritet minoriteter, som Leicester, Luton och Birmingham.