Pressfrihetsförespråkare kritiserar Macrons regering efter ett tillslag utan husrannsakningsorder mot den oberoende nyhetssajten Mediapart, detta efter att de publicerat potentiellt komprometterande material om presidenten.

Tillsammans med representanter från åklagarämbetet i Paris slog polisen på måndagen till mot Mediaparts huvudkontor. Man anklagade sajten för att ha kränkt privatlivet för en före detta medarbetare till Macron. Mediapart vägrade gå med på genomsökningen och hänvisade till att man inte hade någon husrannsakningsorder. Man menar att tillslaget är ett politiskt motiverat försök att avslöja sajtens källor.

– Det här tillslaget är direkt olagligt och våldsamt. Det är ett missbruk av makt som bryter mot pressfriheten, säger Edwy Plenel på Mediapart.

Åklagarämbetet i Paris är underordnad presidenten. Macron valde själv den nya åklagaren i oktober.

Besvärlig affär för Macron
Det var i förra veckan Mediapart publicerade en flera månader lång granskning av den så kallade Benalla-affären, en politisk kontrovers som har varit ett återkommande problem för Macron. Alexandre Benalla, en av presidentens livvakter och förtrogna, fångades på kamera i maj då han misshandlade två demonstranter samtidigt som han utgav sig för att vara en polis.

Macron sparkade Benalla först när kontroversen blev vida känd och förklaringarna från presidentens håll skiftade vid olika tillfällen, vilket sedermera ledde till en parlamentarisk utredning om ett eventuellt mörkande. Macrons regering överlevde två separata förtroendeomröstningar i juli men affären skadade hans popularitet.

Inspelningar
Mediapart publicerade tidigare okända inspelningar där Benalla och Vincent Close, en före detta säkerhetschef för Macrons parti, hörs säga: ”Så ’chefen’ skyddar oss?”

– Han gör mer än skyddar oss. Han är som en galning […] Och han sa till mig, ’Du kommer äta dem levande. Du är starkare än dem'”, svarade Benalla.

Man publicerade även mer bevis för att Macron försökt mörka affären.