I ett reportage för ett par dagar sen berättade Sydsvenskan om ett hemligt nätverk i Malmö bestående av stora etablerade hjälporganisationer och små ideella föreningar som erbjuder allt från undervisning, ekonomiskt bistånd och bostadsförmedling till terapi och juridisk rådgivning. Nu kommenterar stadens politiker verksamheten.

Finansieringen av det hemliga nätverket kommer från insamlingar och ideellt arbete men även genom bidrag från regeringen och Malmö stad.

En politiker som reagerat är Magnus Olsson (SD).

– Man kan inte göra stopptecken med ena handen och vifta fram illegala med andra handen […] Ska vi bekämpa det så kallade ”svarta” Malmö måste detta stoppas. Ska Malmö på riktigt uppnå samhörighet och integration, måste detta stoppas, säger han till Sydsvenskan.

V-hyllningar

Från vänsterpartistiskt håll och kommunalråd Emma-Lina Johansson hyllas dock nätverket.

LÄS ÄVEN: 9 miljoner skattekronor i bidrag till illegala invandrare i Malmö senaste året

– Vi i Vänsterpartiet är glada för den solidaritet Malmöbor, civilsamhället och föreningar uppvisar gentemot medmänniskor som befinner sig i en oerhört svår situation.

Dubbla budskap

Samtidigt som kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att de som inte har rätt att vara i Sverige ska avvisas från landet, ett tydligt ställningstagande och en garant för att upprätthålla asylrätten och legitimiteten för hela välfärdssamhället, fortsätter staden att betala ut bidrag till illegala invandrares barn – vilket hamnar i föräldrarnas fickor.

– Barn kan aldrig ställas ansvariga för att föräldrar uppehåller sig i landet mot fattade beslut. Och då behöver vi säkerställa att de barn som tar del av undervisningen i våra klassrum inte är hungriga och inte saknar kläder.