SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt har för trogen tjänst belönats med ett eget soffprogram som ersätter långköraren Skavlan. I premiäravsnittet på fredag gästas studion av statsminister Stefan Löfven med hustru Ulla. En glimt av inslaget har sänts ut i förväg och möts nu av skarp kritik i sociala medier i skenet av att Sverige på torsdagen passerade 10 000 döda med covid-19.

Samtalet som återges kretsar kring Löfvens kritiserade shoppingbesök i Gallerian i Stockholm inför julhelgen i strid med de hårda restriktioner han strax tidigare i ett allvarsamt tal till nationen manat allmänheten att iaktta och i vilket han gick hårt åt de som inte följer reglerna.

Kritiken mot Löfven blev förödande när det avslöjades att han i kontrast till detta själv begett sig ut på shoppingrunda med hustrun och sina livvakter. Andra S-profiler har ertappats med liknande nonchalans och Socialdemokraterna har som en följd av detta rasat i opinionen så att man inte längre är landets största parti.

Uppsluppen ton i TV-soffan

I SVT-soffan hos Carina Bergfeldt är tonen dock uppsluppen när ämnet kommer på tal. Frågorna till statsministern ställs med ett brett leende på läpparna och denne ler själv tillbaka när han svarar. Samförstånd råder i sällskapet om att ”rabaldret” kring händelsen varit starkt överdrivet.

Som argument för att besöket inte var så mycket att orda om anför Löfven att det var tämligen tomt på kunder i Gallerian vid tillfället. Och hustrun Ulla fyller indignerat i att reaktionerna på makens agerande var ”som om han gjort något förbjudet”.

Bergfeldt skyndar sedan vidare med frågan som ytterligare ska desarmera saken – vad var det egentligen för present statsministern köpte till hustrun, tror hon att TV-tittarna är till bristningsgränsen nyfikna på att få veta. En aktivitetsklocka, får publiken till slut reda på av hustru Ulla efter att Löfven själv inte hittar orden.

Möts av kritik

Inslaget har lyfts ut av SVT Nyheter och ramats in med en artikel på statstelevisionens webbplats med rubriken Ulla Löfven om omtalade julklappen: “Du följde de regler som gäller”.

I sociala medier möts inslaget av kritik. Man menar att SVT i strid med sitt Public Service-uppdrag ryckt ut för att bistå Löfven med att skadebegränsa och bättra på de opinions- och popularitetssiffror som tagit stryk sedan december.

En twittrare konstaterar att statsministerns argumentation inte håller och borde lett till en följdfråga från Bergfeldt: Att Gallerian var tom på folk berodde på att andra inte gjorde som Löfven utan följde smittskyddsreglerna och stannade hemma.

LÄS ÄVEN: SR gratulerar SVT-korrespondent med sång: ”Trump ligger där på hennes fat”

Bergfeldt har tidigare fått kritik för att som utrikeskorrespondent vara påtagligt Trump-fientlig i sin rapportering från USA och att ofta låta sina egna åsikter lysa igenom.

LÄS MER: Kritiserad USA-korrespondent på SVT får pris för ‘tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld’

Över 10 000 dödsfall

På torsdagen passerades siffran 10 000 döda i Sverige med covid-19. Det är det i särklass högsta dödstalet i Norden och fler än de övriga nordiska länderna tillsammans.