Den omdiskuterade satsningen på grovt gängkriminella invandrare i Malmö kallad ”Sluta skjut” förlängs nu med tre år. Detta trots att verksamheten under de år den varit igång har kantats av skandaler och uteblivna resultat.

En tre års provperiod för projektet – som är ett samarbete mellan Malmöpolisen, Kriminalvården och Malmö stad – är nu till ända och trots ett nedslående facit har det politiska styret beslutat fortsätta med ”Sluta skjut” i ytterligare tre år.

– Det här är oerhört positivt utifrån en ökad trygghet, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus i en kommentar till beskedet.

LÄS MER: Dystert facit för polisens pizzakampanj ”Sluta skjut”: 15-tal deltagare i nya rättegångar

Har kantats av skandaler och kritik

Siffror, rapporter och utvärderingar av projektet ger samtidigt en annan bild. Hälften av de gängkriminella invandrare som deltagit i projektet har parallellt fortsatt att begå nya grova brott, inklusive mord och vapenbrott som är fokus för projektet att få bukt med.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen bjöd grovt kriminella på pizza: ”Det satte sig verkligen”

Verksamheten har fått kritik för att i huvudsak bestå av att polis och åklagare bjuder in brottslingarna på gratis pizzakvällar i syfte att upprätta en dialog där man under måltiden vädjar till gästerna att sluta skjuta på varandra på gatorna.

När denna vädjan inte hörsammats och skjutandet fortsatt har ansvariga poliser för verksamheten menat att man kanske varit otydliga och behöver upprepa budskapet vid ytterligare pizzabjudningar.

– Det är inte så konstigt att de åker in igen, de har inte förstått budskapet bara, förklarade polischef Glen Sjögren för Sydsvenskan tidigare i år.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Han menade också att det kanske är att begära för mycket att kräva att de lämnar brottets bana och att det viktiga är att de inte blir ihjälskjutna.

– Vi hade helst sett att de här personerna skulle ha lämnat kriminaliteten bakom sig och hittat ett annat sätt att leva sina liv, men framförallt vill vi att de ska överleva.

Hänvisar till minskat antal skjutningar i staden

Enligt staden har antalet skjutningar och sprängningar gått ned under 2020 och man anför nu detta som ett skäl för att fortsätta med ”Sluta skjut”-verksamheten.

– Vi bedömer ju att ”Sluta skjut” haft en väsentlig påverkan på detta, spekulerar Malmös polismästare Stefan Sintéus trots att någon effektutvärdering ännu inte har gjorts.

LÄS MER: Deltagare i polisens #SlutaSkjut-dialogprojekt anhållna för grovt vapenbrott

Det tror även Petra Tullgren som är kriminalvårdschef i Malmö. Också hon välkomnar förlängningen eftersom hor ser framför sig att det kommer att ta mycket lång tid att återställa lag och ordning i staden och få bort den invandrade väpnade gängkriminaliteten.

Trots kritiken och alla rapporter om misslyckanden menar hon att ”Sluta skjut” är ett välfungerande projekt.

– Arbetet med ”Sluta skjut” fungerar väldigt bra, och vi behöver fortsätta för det är ingen ”quick fix” – vi måste jobba långsiktigt.

Andra faktorer bakom lägre siffror

Samtidigt framgår att den allt överskuggande orsaken till brottsminskningen inte är att grovt våldskriminella har omvänts till ett hederligt liv genom pizzakvällar utan att polisen lyckats bura in ett antal av de mest våldskriminella.

En annan orsak är att man inom ramen för projektet bjudit ett antal av brottslingarna på flytt till andra kommuner. Eventuella nya brott som begåtts av dessa individer hamnar därför utanför Malmös statistik.

LÄS MER: Polisens ”Sluta skjut” faller platt – hälften misstänkta för nya grova brott

Nationella siffror över antalet skjutningar indikerar också att Malmös lägre siffror mer beror på att brottsligheten flyttat på sig än att den upphört. Antalet skjutningar 2020 passerade redan i november den totala årssiffran för 2019.

LÄS ÄVEN: Redan fler dödsskjutningar än under hela 2019

Även operation Rimfrost som är ett mer traditionellt polisiärt projekt för att gripa och lagföra gängkriminella invandrare har fått kritik för att vara begränsat framgångsrika i skenet av hur siffrorna för hela landet ser ut.

LÄS ÄVEN: Fiasko för operation Rimfrost – hundra skjutningar och 15 döda hittills i år

Hoppas skapa ett positivt grupptryck

För närvarande omfattar ”Sluta skjut”-projektet 49 gängkriminella individer som hävdar att de hoppat av sitt ohederliga liv, något som visat sig inte stämma för ett stort antal av de som tidigare sökt sig till verksamheten.

Malmös polismästare Stefan Sintéus uttryckte under en pressträff där projektets fortsättning meddelades en förhoppning om att man under de kommande tre åren ska lyckas etablera ett grupptryck än den i gänget och som ska få de kriminella att ”ta bort fingret från avtryckaren”.

Detta menar Sintéus sekundärt ska öka tryggheten i Malmö och även minska belastningen på de just nu extremt hårt ansträngda sjukvårdsresurserna när färre skottskadade kommer in för vård.

Dålig start på året

Det nya året i Malmö inleddes inte på ett sätt som signalerar att utvecklingen går i rätt riktning. På nyårsafton sköts en man i 25-årsåldern ihjäl på Von Rosens Väg i det invandrardominerade ”utsatta området” Rosengård.