Kommuntoppen Mattias Ternehäll meddelar att han lämnar Sverigedemokraterna. Anledningen till detta är ett uteslutningsärende som SDs riksorganisation påstås ha öppnats mot honom – efter att han kritiserat polisen för politisk förföljelse samtidigt som de vägrar åtala och utreda vissa brott. SD berättar dock för Samhällsnytt att något uteslutningärende inte alls startats.

Inlägget som rörde upp känslor hos SD såg ut så här i sin helhet:

”Hur många Edetbor har egentligen förtroende för polisen och rättsväsendet? Polisen är nu mer en organisation som ägnar sig åt politisk förföljelse och vägrar åtala och utreda vissa typer av brott. Hundratals människor som uttalat sig negativt om invandrare har åtalats och dömts.

Samtidigt vägrar polisen utreda där enskilda människor och deras familj dödshotas. Att polisen godtyckligt väljer ut vilka människor är nu uppenbart. Jag skäms över vår svenska korrupta poliskår.”

På onsdagskvällen publicerade Ternehäll ett videomeddelande på YouTube och Facebook.

I meddelandet berättar den andra vice ordföranden i Lilla Edets kommun att SD:s riksavdelning har valt att agera mot honom på grund av inlägget och öppnat ett ärende där han ska ställas till svars inför medlemsutskottet.

LÄS ÄVEN: Skäl att utesluta Thoralf Alfsson ur SD ifrågasätts – var kritisk till islamisering och invandring

Vidare berättar Ternehäll, som är medlem i Sverigedemokraterna sedan sex år tillbaka, att han står fast vid vad han skrivit i inlägget men att han förstår att vissa ord ”måhända har varit grova” när han uttryckte sina åsikter.

LÄS ÄVEN: Polisen ovillig att utreda uppmaningar att skjuta vita svenskar – hänvisar till ”konstnärlig frihet”

Ternehäll: ”SD börjar sålla ut oss”
I videomeddelandet uttrycker Ternehäll besvikelse över utvecklingen hos de styrande i partiets riksavdelning. Han nämner särskilt de personer som sitter på partiets press- och kommunikationsdelning i Stockholm.

– Personerna börjar sålla ut och jämföra oss Sverigedemokrater efter olika måttstockar baserat på vem vi är, vad vi står för och vad vi har för organisationsaffiliation. Precis det som våra meningsmotståndare och andra partier har gjort mot oss och så grovt kränkt oss i decennier.

Nedan följer videomeddelandet:

Tillbakavisas av SD
*Uppdatering* Magnus Olsson, som sitter i SD:s medlemsutskott, meddelade idag redaktionen att uppgifterna om ett uteslutningsärende mot Ternehäll inte stämmer:

Vill bara upplysa om och riks pressavdening kan bekräfta. Varken MU eller partiledningen har öppnat något ärende mot den här personen. Det är en lokal konflikt som MU inte haft kännedom om.

Berörd RO och press har nu fått i uppgift att kontakta DO som tydligen är den som påstår att det pågick ett personärende. Något som inte stämmer.

I det senaste valet fick SD 9 procentenheter mer röster i kommunvalet jämfört med valet 2014. Här på bilden kampanjar Ternehäll  för partiet i kommunen:


Mattias Tärnhäll kampanjarbetar. Faksimil Facebook.

LÄS ÄVEN: Åtalade 82-årig kvinna för hets mot folkgrupp – Åklagaren: ”Jävla SD och alla kretiner som röstar på ett rasistiskt parti”