På en presskonferens nyligen meddelade regeringen att man förbjuder krogar att servera alkohol efter klockan 22 på kvällen och måste stänga helt en halvtimme senare. Åtgärden har mötts av hård kritik i branschen och nu tar krogarna strid genom att stänga för att sedan direkt öppna igen – något som ett kryphål i lagen ger möjlighet till.

I syfte att minska smittspridning av covid-19 som enligt vissa bedömare nu sker i en andra våg har regeringen infört nya och mer drastiska åtgärder. Från och med idag fredag måste alla krogar och andra utskänkningsställen upphöra med servering av alkohol från klockan 22 på kvällen och i början av nästa vecka träder ett förbud i kraft om att högst 8 personer får delta i en offentlig sammankomst.

Kritiserat beslut

Massiv kritik har riktats mot de nya som många menar drakoniska åtgärderna mot den av corona-epidemins effekter redan hårt drabbade restaurangnäringen. Vid sidan av att vara ett ekonomiskt “dråpslag” reses invändningar mot att det också är ett kontraproduktivt beslut eftersom drickandet bara kommer att förflytta sig till hemmafester och illegala klubbar där ingen kontroll av social distansering överhuvudtaget sker.

Öppet – men utan starkvaror

Alkoholförbudet kan krogarna inte kringgå men däremot kravet på att stänga en halvtimme senare. Detta genom att öppna igen omedelbart efter att man stängt. Det avser en rad krogar nu att göra och har redan gått ut med reklam till allmänheten om detta. När man öppnar på nytt efter 22 på kvällen blir dock folköl det starkaste man kan beställa in i dryckesväg.

För att ändå locka gäster kommer man att hålla billigare priser än de som gäller innan 22 när alkoholservering är tillåten. En av de krogar som är först ut med konceptet är Monky Bar i centrala Stockholm. Personalchef Alexander Dhazi försvarar i en kommentar agerandet med att “vår anställda kommer att bli hemlösa om vi inte gör detta”.

Dhazi säger samtidigt att man skulle hålla stängt om regeringen hade parerat de nya strängare reglerna med motsvarande frikostigare ekonomiskt stöd. Men nu har man inget val om krogen ska överleva, menar han. Regler om social distansering i lokalerna ska följas till punkt och pricka utlovas samtidigt.

Lagligt enligt ansvarig myndighet

Carina Cutlip är enhetschef för tillståndsenheten som hanterar utskänkningstillstånd och är förtrogen med vad lagar och bestämmelser sätter gränser för. Hon bekräftar att de krogar som gör så här inte begår något brott.

– Det finns inte någon bestämmelse i alkohollagen som hindrar serveringsställena att öppna på nytt och fortsättningsvis servera alkoholfria alternativ, slår hon fast.

Dock måste lokalerna tömmas på gäster emellan stängning och öppning och en viss tid ska förflyta – en halvtimme bedömer krogarna själva är tillräckligt medan tillståndsenheten inte har tagit ställning till något exakt tidsintervall.

Angiverisystem inrättas

Myndighetskontrollanter kommer att skickas ut för att se till att ingen alkoholservering sker efter pånyttöppnandet efter klockan 22. En särskild tjänst för den som vill skvallra till myndigheten om alkoholförsäljning efter 22 har också upprättats. Polisen har också lovat att hålla extra koll så att ingen tar sig en öl efter den bestämda torrläggningstiden.

Regeringen oinformerad men avvaktande

Från regeringen förhåller man sig än så länge skeptiskt avvaktande. Inrikesminister Mikael Damberg (S) sade sig vid en pressträff på fredagen inte känna till vad krogarna planerat. Han tror dock inte att konceptet kommer att bli någon succé men påtalar samtidigt att det nu inte är läge att samlas i sociala sammanhang. Människoliv hänger på det, sade Damberg i en kommentar till Aftonbladet.