10,22 kronor för en dollar och 11,42 kronor för en euro. Den svenska kronan ligger på den lägsta nivån på tio år och riskerar att bli en obehaglig överraskning inför sommarsemestern – tills dess kan den enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, dessutom försvagas ytterligare.

I maj 2018 uppmärksammade ansedda Bloomberg den svenska kronans kraftiga försvagning. Man konstaterade då att svenskarna blir fattigare och att kronan redan då var den sämst presterande bland världens större valutor. På måndagen skrev Bloomberg igen om kronfallet.

LÄS ÄVEN: Fritt fall för svenska kronan – ”liknar det man ser i länder där en statskupp ägt rum”

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Ännu en milstolpe som nu passerats är att man får ge 1,5 svenska kronor för en dansk krona och lagom till sommarsemestrarna kan läget ha förvärrats ytterligare.

– Ja, tyvärr. Fortsätter inflationen att vara otillfredsställande låg kommer marknadens förväntningar på en eventuell räntehöjning från Riksbanken falla ytterligare. Det kommer försvaga kronan ytterligare. Får vi en större sättning i konjunkturen riskerar det att drabba kronan i egenskap av liten valuta, med en stämpel som skvalpvaluta från 90-talskrisen. Orättvis kanske, men det hänger kvar att kronan inte är en valuta investerare vänder sig till i sämre tider, säger Frida Bratt till Expressen.

Så länge Riksbanken inte gör en andra höjning av räntan kommer svenskarna fortsätta göras fattigare samtidigt som svenska tillgångar “reas ut”, enligt Bratt.

Såväl dollarländer som Europa kommer att bli extra dyra resmål för svenskar i år och man bör ta höjd i reskassan om den redan är bokad. I exempelvis USA får en svensk idag bara två tredjedelar så mycket för pengarna som man fick 2013.

[totalpoll id=”264633″]