Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun Ebba Östlin (S) petas av sitt eget parti. Anledningen är att hon stängt kommunens ABF-drivna fritidsgårdar på grund av deras kopplingar till grov kriminalitet.

Det är i december 2021 som Botkyrka kommun beslutar om tillsyn av tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar i kommunen vilka drivs av Arbetarnas bildningsförbund (ABF) – som är tätt knutet till det socialdemokratiska partiet.

ABF ifrågasätter granskningen och vill inte överlämna alla handlingar som kommunen kräver. Samtidigt kommer det in larm om dålig arbetsmiljö och bristande säkerhet på fritidsgårdarna.

Extern utredning

Att ABF sätter sig på tvären i kombination med de oroande larmen gör att kommunen redan under mellandagarna 2021 anlitar det externa konsultbolaget 2Secure för att granska den ABF-drivna verksamheten.

Redan innan konsultbolaget färdigställt sin officiella rapport uppdagas att ABF ”gjort avsteg från överenskommelser, riktlinjer och policys”.

LÄS ÄVEN: S-toppen Jomark Polintan använde STOL för att våldta kvinna

Rutiner för att hantera incidenter är bristfälliga och vissa anställda på fritidsgårdarna har fått sina jobb, inte på grund av kompetens, utan genom släktingar och vänner. Bidragspengar som kommunen avsatt till ungdomsverksamheten används bland annat till inköp av ”dyra julklappar” till personalen.

Vuxna grovt kriminella som bär skyddsvästar vistas i lokaler som är tänkta för ungdomar och inte mindre än elva personer som är eller varit anställda i verksamheten är dömda för sådant som narkotikabrott, misshandel, olovlig körning, våldsamt motstånd, blåljussabotage och köp av sexuell tjänst.

Stängs omedelbart

Den 11 februari 2022 beslutar kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka att med omedelbar verkan avbryta samarbetet med ABF. Det formella beslutet tas av nämndens vice ordförande, eftersom ordföranden är socialdemokrat och därmed jävig.

I beslutet står att: ”avvikelserna är så pass allvarliga att det motiverar ett beslut att med omedelbar verkan häva avtalen med ABF Botkyrka-Salem gällande fritidsklubbs- och fritidsgårdsverksamheterna.”

För ABF kommer beskedet att den socialdemokratiskt styrda kommunen sätter ned foten som en chock. Missnöjet är enormt, och framförs till såväl kommunen som allmänheten. Ett ”rättsövergrepp”, hävdar ABF:s lokale vice ordförande.

Faksimil Instagram

ABF överklagar kommunens beslut till både JO som förvaltningsrätten. I november förra året slår dock domstolen fast att kommunen hade laglig rätt att stänga de S-knutna fritidsgårdarna.

KS-ordförande sparkas

Efter att ha förlorat den juridiska striden väljer ABF att istället föra kampen vidare inom det socialdemokratiska partiet. Måltavlan är Ebba Östlin, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande. Hon är ytterst ansvarig för beslutet att stänga ABF:s fritidsgårdar.

I lördags stod så den politiska slutstriden om de kriminella fritidsgårdarna. Och med röstsiffrorna 91 mot 88 lyckades ABF få Ebba Östlin sparkad från hennes post.

”Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka.
Jag vill rikta ett stort tack till alla er som uttalat ert förtroende för mig. Och tack alla Botkyrkabor som gav mig och Socialdemokraterna det stora förtroendet att vända på varje sten för att bryta kriminaliteten”, skriver Östlin på Facebook som kommentar till beskedet.

LÄS OCKSÅ: Fusk och ingen kontroll – miljardrullningen till studieförbund under lupp