Marcus Dunberg
Faksimil Linkedin

InrikesKultur

Kulturskribent: ”Svenskar är kulturell belastning i Sverige”

Publicerad 3/21/2021
Annons

I en krönika i SvD försöker Marcus Dunberg argumentera för att svenskar utgör en kulturell belastning för landet. Texten framställs som en reaktion på Jimmie Åkessons uttalanden om ”totalstopp för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

Dunberg är tydlig med att han inte delar Åkessons åsikt. Istället hävdar han att svenskar ”utgör den i särklass största ’kulturella belastningen’ på vårt land”. Utan att lägga fram annat än ett antagande hävdas dessutom att det främst är Sverigedemokraternas väljare som utgör problemet. Denna slutsats drar han av det faktum att partiet har ett brett folkstöd.

Vad Dunberg kallar ”kulturell belastning” handlar dock mer om hyfs än några kulturella yttringar. De exempel han lyfter fram är bagatellartade i jämförelse med den lista Jimmie Åkesson lagt ut på Twitter, i en av de tweets som föranlett Dunbergs krönika.

LÄS ÄVEN: TV4 anklagar svenska frikyrkor för hedersmord

Likställer dålig hyfs med könsstympningar

Som bevis för sin tes lyfter Dunberg fram att han, under en semestervecka i fjällen, sett svenskar komma till hotellfrukosten ”iklädda pyjamas och sandaler utan strumpor. Barnen var i vissa fall utan skor”, ett beteende skribenten associerar med fattiga människor i tredje världen.

Vidare beklagar sig Dunberg över att några av hotellgästerna fyllde termosar med kaffe och förberedde matsäckar när de tog för sig av frukostbuffén. I bastun led han av att ”ingen handduk användes som sittunderlag, det dracks öl, gapades och sprangs in och ut så att värmen försvann”.

Ovanstående jämförs med de hedersmord, könsstympningar, gängvåldtäkter, barnäktenskap och så vidare, som Åkesson problematiserat. Avslutningsvis skriver Dunberg: ”När Jimmie utvisar invandrarna föreslår jag att han skickar med en ansenlig mängd svenskar. Bara då kan vi komma tillrätta med den kulturella belastningen”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons