En 25-årig kvinna i Stockholm har dömts till villkorlig dom, böter och att betala 80 000 kronor i skadestånd för grovt förtal efter att ha anklagat en 31-årig man för att ha våldtagit henne. Kvinnan lider enligt domen av en psykisk sjukdom.

Sommaren 2016 polisanmälde kvinnan en våldtäkt som enligt henne ska ha inträffat i februari 2015, alltså ett och ett halvt år tidigare. Utredningen lades ned vid årsskiftet utan att den utpekade 31-åringen någonsin delgivits misstanke om brott.

Efter att kvinnan fått beskedet att utredningen lagts ned valde hon att ta saken i egna händer och med namn och bild hänga ut den anklagade mannen som våldtäktsman på Facebook. Från Facebook spreds sedan anklagelserna vidare till internetforumet Flashback och olika bloggar.

Mejlade arbetsgivaren

Kvinnan skickade även mejl med anklagelserna till den skola i Stockholmsområdet där mannen arbetar som lärare. Syftet med mejlet var att få 31-åringen avskedad från sin arbetsplats.

”Uppgiftens spridning orsakade ett närmast panikartat tillstånd på skolan. Elever valde att inte gå på hans lektioner, han blev konfronterad i såväl klassrummet som lärarrummet och han har varit på möten med rektorn och representanter för skolans ägare”, står att läsa i domen från tingsrätten.

Rektorn för skolan skickade mejl till elevernas föräldrar där de informerades om att läraren utsatts för förtal.

– En del av mina vänner har totalt slutat prata med mig. Jag går hos psykolog en gång i veckan på grund av detta. Jag har fått stanna hemma från jobbet en del. Jag har börjat med sömntabletter för kunna sova. Jag har ångest varje dag och känsla av förföljelse, berättar mannen i polisförhör.

Lider av psykisk ohälsa

Enligt domen lider den 25-åriga kvinnan av ”en underliggande problematik med psykisk ohälsa”. Hon är diagnosticerad med en psykisk sjukdom sedan 19 års ålder. När åklagaren beslutade lägga ned utredningen inverkade det ”menligt på hennes redan sköra tillstånd” och hon kände sig ”deprimerad, uppgiven och rättslös”.

Kvinnan förstod inte att det är brottsligt att hänga ut någon med namn och bild på Facebook och anklaga denne för att vara en våldtäktsman. Hon förstod heller inte vilka konsekvenser det skulle få för läraren när hon kontaktade hans arbetsplats.

Facebook tog bara inom ett par dagar bort kvinnans inlägg, något som gjorde henne ännu mer upprörd. Vid det laget hade inlägget dock redan fått stor spridning i andra sociala medier.

80 000 i skadestånd

Den 25-åriga kvinnan döms nu för grovt förtal till villkorlig dom och att betala 70 dagsböter à 300 kronor. Hon ska dessutom betala 80 000 kronor i skadestånd till mannen som hon anklagat för våldtäkt.

Kvinnan säger i förhör att hon tycker det är fel att det är hon som blir åtalad för brott eftersom hon anser sig ha blivit våldtagen av mannen.

– Det här känns jävligt orättvist, säger hon.