Förra året anlände en kvinna till akuten i Malmö med svåra magsmärtor. Efter en väntetid på fyra timmar avled kvinnan av hjärtstopp. I höstas anmälde sjukhuset händelsen. Nu meddelar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att man avslutar ärendet utan åtgärder.

Det var under sommaren som en funktionsnedsatt kvinna i 20-årsåldern kom till akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö. Hon upplevde svåra magsmärtor och lades in för observation och utredning.

Därefter dröjde det innan sjukhuset kontaktade kirurgjouren. I en lex Maria-anmälan förklarar SUS att orsaken är en otillräcklig handling av sidotjänstgörande läkare.

LÄS ÄVEN: Fem månaders lång cancerkö i Skåne – flera patienter dog

Efter att kirurgjouren utfört en undersökning konstaterade man att kvinnan hade tarmvred och måste opereras. Vid tillfället hade kvinnan väntat i totalt fyra timmar när hon drabbades av hjärtstillestånd och avled innan en operation hann äga rum.

LÄS ÄVEN: Kopplade urinslangen till blodomloppet på sjukhus – svullnade och dog

Efter en lex Maria-anmälan har nu Inspektionen för vård och omsorg, IVO, lämnat beskedet att ärendet avslutas utan åtgärder. I sitt beslut förklarar man att den fördröjda diagnosen beror på kommunikationsbrister och svårigheter i att undersöka patienten, rapporterar Lokaltidningen Malmö.