Polisen utfärdade under gårdagen en efterlysning på sin hemsida efter två män som misstänks för ett mordförsök i Haninge utanför Stockholm tidigare i år.

Den 3 januari vid halv åtta-tiden sköts en person på Skorpionens gata i Brandbergen i Haninge kommun. Två män har häktats i sin frånvaro för skjutningen som rubriceras som försök till mord.

Den ene av männen är 29-årige Bakary Binta ”Fa” Dibba, en medborgare i Gambia som är välkänd av polisen sedan tidigare för ett flertal grova brott. Trots att han vid flera tillfällen dömts till utvisning, och skickats tillbaka till Gambia, har han lyckats ta sig tillbaka till Sverige.

Den andre mannen är 23-årige Roberto Rodriguez Ortiz, en chilensk medborgare som även han dömts för ett flertal brott. Bland annat är han dömd för grov misshandel, flera fall av misshandel och brott mot knivlagen. Roberto finns dessutom med i ett flertal andra utredningar rörande grov brottslighet.

Kjell Lindgren på Stockholmspolisen berättar för Samhällsnytt att polisen ännu inte lyckats gripa de båda männen.

– När vi fått tag i dem finns inte bilden kvar på hemsidan, säger han.

Polisen vill ha allmänhetens hjälp att få tag på de båda männen. Den som har upplysningar att lämna om mordförsöket eller var de båda efterlysta männen finns uppmanas att ringa polisen på telefon 114 14, alternativt kontakta polisen via ett kontaktformulär på polisens hemsida.

Gifte sig med svensk kvinna

2005, när Bakary Binta Dibba är 17 år gammal, träffar han en ung kvinna från Sverige som är på besök i Gambia. Tre år senare kommer han till Sverige och de gifter sig med varandra. Enligt domstolshandlingar som Samhällsnytt tagit del av lever paret på socialbidrag och mannen beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

I februari 2009, året efter han kommit till Sverige, begår Bakary sitt första grova brott. Under pistolhot rånar han Högdalens kiosk i Stockholm, men kan ganska snabbt gripas av en polispatrull.

Bakary förklarar i polisförhör att han och hans fru behöver pengarna för att kunna betala för en fertilitets­utredning eftersom de vill ha barn. Bakary döms till ett år och fyra månaders fängelse för rånet och fem års utvisning. 2010 verkställs utvisningen och Bakary skickas tillbaka till Gambia.

Utvisas om och om igen

I mars 2012 påträffar en polispatrull i Haninge en kokainpåverkad Bakary Binta Dibba. Det visar sig att han återvänt till Sverige och ansökt om uppehållstillstånd i ett annat namn. Han har dessutom hunnit skaffa barn med sin svenska fru. Bakary döms till en månads fängelse för narkotikabrott och brott mot utlänningslagen och skickas tillbaka till Gambia efter avtjänat straff.

Sommaren 2015 begär paret skilsmässa eftersom de inte längre lever ihop, men i december samma år får polisen larm om bråk i en lägenhet i Haninge. Det visar sig att Bakary Binta Dibba är tillbaka i Sverige och har misshandlat sin tidigare fru som är blodig och alldeles svullen i ansiktet när poliserna möter henne.

Under utredningen kommer det fram att paret återigen lever ihop och de berättar att de är ”gifta enligt islam”. De har nu dessutom ytterligare ett barn med varandra. Bakary döms till sex månaders fängelse för misshandel och brott mot utlänningslagen. I april 2016 verkställs utvisningen av den kriminelle gambiern för tredje gången.

Så sent som i januari förra året döms Bakary Binta Dibba till tre månaders fängelse för misshandel, olovlig körning och brott mot utlänningslagen, igen. Han har lyckats ta sig tillbaka till Sverige en fjärde gång där han misshandlat en bekant samt kört bil trots att han saknar körkort. Den här gången slipper han emellertid utvisning.

Nu är Bakary Binta Dibba en av två män som är efterlysta för ett mordförsök i Brandbergen den 3 januari i år.