Nu har ännu ett fall med en kvinnlig kriminalvårdare som haft en så kallad otillbörlig relation med en intagen uppdagats, ett fenomen som ökat under de senaste åren.

Efter att den 35-åriga kvinnans relation kommit till ledningens kännedom blev hon inkallad till ett samtal. Genom att direkt säga upp sig undvek hon en granskning.

LÄS ÄVEN: Kriminalvårdare hade sex i intagens cell

Det som kallas för otillbörliga relationer kan handla om flera saker – exempelvis en vänskapsrelation, en kärleksrelation alternativt en sexuell sådan.

– Relationen i sig behöver inte vara så riskfylld, det är snarare vad den skulle kunna leda till. En otillbörlig relation kan börja så, men i ett senare skede kan det handla om om otillåten påverkan eller infiltration. Den kan vara inkörsporten till andra mer allvarliga situationer, säger Josefin Skoglund, chef på Kriminalvårdens sektion för särskilda utredningar, till Expressen.

Ökar

I fjol rapporterade statsradion att otillbörliga relationer mellan interner och kriminalvårdare ökar, och sektionen för särskilda utredningar utredde nio fall 2020 och 14 fall 2021.

– Vi ser en ökning över tid, men ökningen kan bero på många faktorer, säger Josefin Skoglund och hävdar att det bland annat beror på att myndigheten växt kraftigt på senare år och att riskerna därmed ökar.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig fängelsevakt skickade nakenbilder till fånge