Björn Olsen dömdes till 16 år fängelse efter att han mördat sin flickvän med en yxa. Nu recenserar Olsen säkerhetsklass 1-anstalten Hall i ett brev till en bekant. ”Det är faktiskt sjukt hur bra man har det här. Det är ju nästan så att man hellre är här än ute i det fria typ”, skriver Olsen.

I november 2016 mördades Therese Palmkvist, 30, med yxa i sitt hem i Dalarnas län. Därefter gömde mördaren hennes kropp inlindad i en matta under en vedhög pannrummet.

Där låg hon i fyra månader tills polisen vid tredje besöket upptäckte lukt av lik. Kvinnans pojkvän, Björn Olsen, 30, häktades för mordet på Palmkvist, men förklarade länge att han inte visste vad som hade hänt henne.

Vice chefsåklagare Kristofer Magnusson yrkade på livstids fängelse och i andra hand på 18 års fängelse. Olsens advokat Leif Silbersky ansåg att brottet var ett typiskt dråp och att Olsen skulle dömas till 6-7 års fängelse.

Fredagen den 23 februari i år dömde Falu tingsrätt Olsen till 16 års fängelse för mordet på Therese Palmkvist. Advokat Silbersky har mot Olsens vilja överklagat straffet till hovrätten.

Skriver brev innanför murarna

Olsen begärde att få bli placerad med andra intagna som dömts för samma slags brottslighet för att undvika problem. Olsen placerades på Hall utanför Södertälje i Stockholms län. Från anstalten har Olsen nu författat brev till en bekant där han beskriver sitt liv innanför murarna, rapporterar Expressen.

”Nu har jag äntligen fått komma till fängelset i stället för häktet. Har varit här i en månad nu. Så det är nice här är det fett soft. Bra gym. Nice mat. Helt okej jobb också jobbar med keramik. Typ som porslin. Tillverkar kaffekoppar och olika prydnadsgrejer och sånt”, skriver mördaren i brevet.

I brevet ger kvinnomördaren en bild av livet i en säkerhetsklass 1-anstalt, ”händer inte så mycket här”. De intagna tillbringar främst sin tid med att ”chilla typ”. De kan välja att spela trummor, piano, gymma, laga mat, titta på film, läsa böcker eller studera. Däremot ”Fett segt att jag inte får spela Playstation här”. Olsen fortsätter att beskriva sitt välbehag:

”Det är faktiskt sjukt hur bra man har det här. Det är ju nästan så att man hellre är här än ute i det fria typ.”

Räknat ut strafftiden

Vidare i brevet beskriver 31-årige Olsen hur nöjd han är med den 16 år långa straffet. Däremot nämner mördaren inte alls den mördade flickvännen.

”Sjukt va. Man sitter ju aldrig av hela straffet vettu. Utan bara 2 tredjedelar så för mig blir det 10 år + 8 mån sen – den tid jag varit i häktet … fan 2 dagar efter att jag fyllt 41 år ju.”

I samband med att Expressen tog del av breven från Olsen talade tidningen med mördade Therese Palmkvists pappa som kommenterar.

– Ja, vad ska man säga om det … det kan jag tro, att han trivs där, att det är fint för honom. Han har mat och grejer, det är väl som ett hotell för honom.