Region Norrbottens nya ambulanshelikoptrar kan inte användas i minusgraderna och snön. I värsta fall kan man inte hämta akut skadade patienter.

De nya ambulanshelikoptrarna, som används i Norrbotten, Västerbotten, Värmland och Dalarna, sattes in i tjänst för bara några veckor sen. Men så fort det snöar eller då temperaturen sjunker under fem grader blir det problem.

– I absolut värsta fall kan det få konsekvenserna att vi inte kan hämta upp en patient, säger Per Marcusson, verksamhetschef för ambulanshelikoptrarna i Region Norrbotten, till statstelevisionen.

Filter pekas ut

Enligt tillverkaren Airbus har det skett ett par incidenter med deras helikoptrar som kopplas till ett filter som riskerar att inte fungera vid en viss typ av väderlek.

– Vi ska rädda liv utan att riskera liv. Vi har därför fattat beslut om att våra ambulanshelikoptrar inte ska flyga när det är snöfall eller snörök, eller när temperaturen är under fem grader och det är hög luftfuktighet, som dis eller dimma, säger Henrik Johansson, AM Accountable Manager på Svensk Luftambulans, i ett pressmeddelande.

Enligt Svensk Luftambulans ska Airbus återkomma med rekommendationer om vad ägare av modellen H145 ska göra åt problemenet. Så fort man får ett besked på Svensk Luftambulans ska man genomföra de åtgärder som krävs för att helikoptrarna ska kunna flyga normalt igen.