kyrka england

Acabashi, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Kyrkan överväger könsneutrala alternativ för gud

Publicerad 2/9/2023
Annons

Efter att präster tillhörande Church of England bett om att få använda könsneutrala termer i stället för ”han” då de hänvisar till gud kan kyrkan vara på väg att ta fram alternativ.

Enligt kyrkan kommer man att lansera ett nytt projekt i frågan under våren för att besluta om de ska föreslå förändringar eller inte. Alla eventuella förändringar som skulle markera ett avsteg från traditionella judiska och kristna läror som går årtusenden tillbaka i tiden skulle behöva godkännas av synoden, kyrkans beslutande organ.

Dr Michael Ipgrave, biskop av Lichfield och vice ordförande i den liturgiska kommission som är ansvarig för frågan, sa att kyrkan hade utforskat användningen av könsbaserat språk i relation till gud i flera år.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan lyser upp kyrka i Pridefärger

– Efter en viss dialog mellan de två kommissionerna på detta område kommer ett nytt gemensamt projekt om könsbestämt språk att påbörjas i vår, sade han.

– I likhet med andra potentiella ändringar av auktoriserad liturgisk bestämmelse, skulle en ändring av ordalydelsen och antalet auktoriserade former av absolution kräva en fullständig synodisk process för godkännande.

Mer inkluderande språk

Biskopens kommentarer är ett svar på en fråga som ställdes vid synoden av pastor Joanna Stobart, kyrkoherde i Ilminster och Whitelackington i Somerset, om framstegen med att utveckla ett ”mer inkluderande språk” i gudstjänsterna.

LÄS ÄVEN: LYSSNA: Kyrka om klockringning vid Paludans valmöte – ”Gjorde det för rättvisa”

Enligt en talesman för Church of England har kristna sedan urminnes tider insett att gud varken är man eller kvinna, men de olika sätten att tilltala och beskriva gud som finns i skrifterna inte alltid återspeglas i dyrkan.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons