Vid en presskonferens på onsdagen meddelande Liberalernas partiledare Jan Björklund att hans parti är berett att släppa fram Stefan Löfven som statsminister och att därefter stödja en S-ledd regering. I likhet med Centerpartiet igår, presenterade Björklund en kravlista som förutsättning för detta.

Som Annie Lööf på tisdagen klargjorde L-ledaren under presskonferensen också att han parti inte kommer att sätta sig i en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Huvudskälet är enligt Björklund att en koalitionsregering skulle göra det svårare att återskapa Alliansen inför nästa val. Ett annat skäl är att man bedömer det som svårare att komma överens i samtliga frågor med Socialdemokraterna i en regering än att som stödparti få igenom det begränsade antal krav man nu lägger fram.

LÄS MER: Annie Lööf kan släppa fram Löfven som fortsatt statsminister

Den kravlista som Björklund presenterade påminner i mångt och mycket om den som Annie Lööf lade fram igår. Det handlar bland annat om skattesänkningar och avregleringar av arbetsmarknad och bostadsmarknad.

L-ledaren var tydlig med att Löfven för att få Liberalernas stöd måste göra skarpa utfästelser om politiska förändringar i närtid – vaga löften om att tillsätta utredningar räcker inte.

På en fråga från media sade Björklund att det i nuläget inte finns några överenskommelser mellan Liberalerna och Centern att samordna sig i förhandlingarna med Socialdemokraterna, men höll dörren öppen för detta mot bakgrund av att de två partiernas kravlistor är snarlika.

Stefan Löfven aviserade redan på valnatten att ett av hans primära mål är att bryta upp blockpolitiken. Björklund menade att det nu är upp till bevis för Löfven att visa att han menar allvar med den påstådda ambitionen.