Inför valet förra året rapporterade Expressen om hur en av Liberalernas kandidater i Malmö, Muhammed Khorshid, kallat judar och armenier för ”orena oäktingar” samtidigt som han fått stora bidrag för integrationsprojekt i Malmö. Efter det stängdes Khorshid av och ströks från kommunfullmäktigelistan. Nu kan Samhällsnytt avslöja att Liberalernas vice-ordförande i kommunstyrelsen i Malmö, Roko Kursar, som offentligt vid tillfället tog kraftigt avstånd från Khorshid, träffat honom för att prata ”integration”.

Det var den 23 augusti förra året som Expressen avslöjade Muhammed Khorshids uttalanden på sociala medier. Han skrev en kommentar från ett av sina två Facebook-konton. Där använde han namnet Muhammed Samanci, och skrev på turkiska.

Den 24 juli 2016 skrev den turkiske islamisten Idris Yildiz:

Det finns fortfarande judar och armenier som är lyckliga under den turkiska flaggan. Detta måste ifrågasättas mycket. (…) De enda sanna ägarna till detta land är de muslimer som fallit offer i Canakkale-kriget. Hur många armenier och judar föll offer i militärkuppförsöket?

Muhammed Khorshid, som 2014 kandiderade till riksdagen och till Malmö kommunfullmäktige svarade på Facebook, under namnet Muhammed Samanci som han också använde:

Min käre magister, vi kallar sådana för orena oäktingar

Ströks från alla vallistor
När detta avslöjades förnekade han att det var hans konto och påstod att det var ett falsk sådant. Men inlägg som gjorts från hans alternativa FB-konto visar att det inte stämmer. Han har nämligen lagt upp bilder från sammanträden där han varit med innan han på sitt officiella konto lagt upp samma bilder, vilket Expressen kunde visa.

Han har även poserat ihop med den turkiske islamisten och hatpredikanten Nihat Hatipoglu, som i sitt eget tv-program sagt att homosexualitet är en sjukdom.

L-ordförande starkt kritisk
Dåvarande ordförande för Liberalerna i Malmö, Roko Kursar (L), numera vice-ordförande i kommunstyrelsen, sa till Expressen att han är bestört och fortsatte:

– Han säger själv att han är oskyldig, men vi kan bara utgå ifrån vad som framkommit och det är extremt graverande. Det är därför vi agerade så snabbt, för det är oförenligt att uttala sig på det sättet och samtidigt vara medlem och kandidera för vårt parti.

Khorshid ströks därefter från både kommunfullmäktigelistan och listan till riksdagen.

Möte med utsparkade medlemmen
Nu kan Samhällsnytt avslöja att Liberalerna och Roko Kursar inte verkar ha tagit Khorshids agerande på allvar. Den 10 juni i år syns Khorshid nämligen poserande med samme ordförande som förra året, åtminstone utåt sett, tog kraftigt avstånd från Khorshid.

Mötet med Rokar, kommunstyrelsens vice ordförande, handlar om ”integration och trygghet”. Mötet beskrivs på följande sätt:

Vänskapsföreningen i Skåne har haft möte med kommunstyrelsens vice ordförande Roko Kursar om Malmös framtid gällande integration och trygghet.

Syftet är konkreta åtgärder av hög kvalitet tillsammans med Malmö Stad.

Khorshid företräder nu en förening kallad ”Vänskapsföreningen i Skåne – Malmö”, som enligt deras hemsida arbetar för att ”bryta segregation och utanförskap”.

Längst upp på hemsidan står det fortfarande, nio månader efter Expressens avslöjande, att föreningen ”tar bestämt avstånd från innehållet i den tidningsartikel av 180823, där en medarbetare har blivit grovt offentligt förtalad”.

Föreningen säger sig, ironiskt nog, även ”arbeta för förebyggande mot antisemitism-, islamofobi, våldsbejakande extremism och radikalisering:

Liberalerna vägrar att svara
Vi ringer upp Liberalerna och når deras pressekreterare Linn Rydberg. Hon säger att hon inte är insatt i ärendet och ber om att få ringa upp.

Något samtal blir det aldrig. Istället skickar hon ett SMS där hon skriver:

Roko hinner tyvärr inte någon intervju med här är en kommentar från honom: 

Vänskapsföreningen och Sankta Maria folkhögskola ville delge Roko sin syn på integrationen i Malmö och Roko tog sig tid att lyssna.

SMS:et fortsätter sedan med att ifrågasätta att Khorshid var den som skrev det antisemitiska inlägget:

En utredning hos Liberalerna angående personen i fråga slutfördes aldrig då han lämnade partiet. Själva skuldfrågan är ännu inte avgjord. Han driver ärendet hos Pressombudsmannen.

Efter att Kursar inte svarar på mobilen, skickar vi honom ett SMS, samt mejlar följande frågor:

– Hur kommer det sig att du inte har några problem att diskutera integration med Khorshid nu efter ditt starka avståndstagande i höstas? Vad har förändrats?
– Tycker du att Khorshid är en lämplig företrädare för “integration” som mötes sades handla om? 
– På föreningens hemsida, troligen skrivet av honom själv, förnekar han fortfarande att han skrev de antisemitiska inlägget och det som riktades mot armenier. Vad är din inställning? 
– Tror du inte att det var hans konto? I SMS:et från din pressekreterare insinueras att ni inte tror han är skyldig. Stämmer det?
– Förstår du att folk tycker det är anmärkningsvärt att du, 8-9 månader efter att du starkt kritiserat honom och han sparkades från listorna, nu står och poserar med samme person som uttryckt sig på det sättet?’
Vi kontaktade även Liberalernas riksorganisation som i skrivande stund inte heller har svarat.