Liberalernas Patrik Jämtvall i Örebro jämför Socialdemokraterna i kommunen med en smutsig disktrasa som Centerpartiet och Kristdemokraterna gömmer sig bakom. Detta med anledning av de oegentligheter som uppdagats kring den stoppade folkomröstningen i kommunen.
– De har en illaluktande Wettextrasa över sig, säger han till Samnytt.

I fredags eftermiddag träffades företrädare för de partier som motsätter sig byggandet av snabbusar (BRT) i Örebro för att diskutera hur de ska gå vidare med den folkomröstning de hoppas ska stoppa projektet. En socialdemokratiskt ledd hårt kritiserade “granskning” har underkänt tusentals av de namn som samlats in till stöd för en sådan omröstning, något Samnytt tidigare uppmärksammat.

LÄS MER: Här granskar ex-polisen Peter Springare misstänkta s-valfusket: ”Sabotage mot demokratin”

LÄS MER: Misstänkta S-valfusket i Örebro: Kommunens ”hemliga granskning” hittade fler godkända namn

“En illaluktande Wettextrasa”

En av dem som är upprörd över hur ärendet hanteras är Patrik Jämtvall (L), som tog initiativ till namninsamlingen. Inte minst är den liberale lokalpolitikern besviken på Centerpartiet och Kristdemokraterna som han tycker gömmer sig bakom den socialdemokratiske ordföranden för kommunstyrelsen, John Johansson.

– De har en illaluktande Wettextrasa över sig. Det är bara John som uttalar sig i media, säger han till Samnytt.

– De har tappat greppet om vad vi gör som politiker. Vi ska spegla folkviljan, och är det så att det finns beslut som är ganska stora så bör man kanske fundera på en second opinion eftersom det varit en folkstorm kring det här.

Patrik Jämtvall. Foto: Liberalerna

Jämtvall misstänker att den styrande koalitionen hoppas undvika en jobbig politisk fråga genom att med ohederliga metoder stoppa folkomröstningen, men säger att det är en felbedömning.

– De kommer få äta det här varje minut, varje timme, varje dag hela vägen fram till och under valet, säger han.

“Vi har uttalat oss”

Marlene Jörhag är kommunalråd för Kristdemokraterna och stöder BRT-projektet. Hon håller inte med om att KD gömmer sig bakom Socialdemokraterna.

– Vi har haft representanter från både KD och centern som uttalat sig i BRT-frågan. Jag har intervjuats av såväl Nerikes Allehanda som av SVT, säger hon till Samnytt.

– Sedan väljer media vad man vill ta upp och media väljer oftast den som är ordförande. Men vi har uttalat oss, och det finns klipp och texter från oss också i media.

Marlene Jörhag. Foto: Kristdemokraterna

Hon håller heller inte med om att den styrande koalitionen skulle ha “tappat greppet” om vad de gör som politiker, och glömt bort folkviljan.

– Det tycker inte jag, säger Jörhag.

– Jag tycker däremot att kommunen borde varit tydligare från början med information ut till medborgarna. Den här frågan har varit levande i ganska många år, men i politikens korridorer. Vi i Kristdemokraterna hade med den i vårt handlingsprogram inför valet 2018. Vi hade med den på valaffischer. Men då var det ingen som skrev om det.

“Har inget emot folkomröstningar”

Marlene Jörhag understryker att hon inte har något emot folkomröstningar, men tycker att folkinitiativet väcktes för sent i detta fall.

– Jag tycker det är bra att örebroarna får tycka till i stora viktiga frågor, säger hon.

– I just det här fallet vill man få till en folkomröstning om något som redan är klubbat och som det togs beslut om för två år sedan med bred majoritet. Det var sex av nio partier som stod bakom, vilket mostsvarar 70 procent av väljarstödet. Att vilja få till en folkomröstning i efterhand är lite mer anmärkningsvärt.

Hon tror att motståndet mot BRT-satsningen drivs av att örebroarna påverkas när stadens gator byggs om, men att det kommer förändras i takt med att de nya bussarna kommer på plats.

– Någonting måste göras. Jag säger inte att BRT är den optimala lösningen, men det är den bästa lösningen just nu. Det finns inga alternativ. Jag är beredd att lyssna, men man kan inte bara säga nej, säger hon.

“Jag gillar inte tonläget”

Kritiken från de partier som vill se en folkomröstning om BRT har tidvis varit mycket hård. Vissa politiska företrädare har anklagat S-KD-C-styret för “korruption” och för att “sabotage mot demokratin”.

Marlene Jörhag säger till Samnytt att hon inte gillar den typen av anklagelser.

– Jag gillar inte tonläget som har varit. Jag tycker inte att man svär och står och gormar. Sedan kan man framföra kritik, och det kan absolut vara hård kritik, man kan prata sansat, säger hon.

Samtidigt har hon förståelse för att många är besvikna över hur de insamlade namnen hanterats.

– Jag är också kritisk till att man kommit med en siffra först och sedan med en annan. Jag hade inte fått den här informationen förrän 11 januari, trots att siffrorna tydligen fanns redan i december, säger Marlene Jörhag till Samnytt.

Bakgrund

Den styrande S-ledda koalitionen i Örebro, som Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ingår i, beslutade våren 2020 med stöd från Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att Örebro ska satsa på snabbussar (BRT). Liberalerna, Sverigedemokraterna och lokala Örebropartiet motsatte sig satsningen.

Liberalerna tog förra våren initiativ till en namninsamlingskampanj för att genom ett folkinitiativ begära folkomröstning om satsningen. Sverigedemokraterna, Örebropartiet och Trafikupproret har därefter anslutit sig till kampanjen.

Efter att de insamlade namnen överlämnats till kommunen fick ett 30-tal tjänstemän på kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att granska namnen. De kom fram till att närmare en tredjedel av namnunderskrifterna skulle underkännas – något som väckt stark kritik och som Samnytt tidigare uppmärksammat. Moderaterna har i samband med det ändrat sig och kräver nu att BRT-satsningen “pausas”.

Flera granskningar och omräkningar av namnen har därefter gjorts, bland annat av konsultföretaget Pricewaterhouse Coopers (PWC), som visar att hundratals insamlade namn underkänts på felaktiga grunder.

LÄS MER: Här granskar ex-polisen Peter Springare misstänkta s-valfusket: ”Sabotage mot demokratin”

LÄS MER: Misstänkta S-valfusket i Örebro: Kommunens ”hemliga granskning” hittade fler godkända namn