Påstådd email-korrespondens mellan EU-tjänsteman och European Medicines Agency (EMA) visar att tillsynsmyndigheten var obekväma med att snabbprocessa ett godkännande för Pfizers och Modernas coronavacciner, skriver den franska tidningen Le Monde.
Men EMA påstår att innehållet i epost-meddelandena, som hade läckt ut och publicerats på Darkweb, hade modifierats för att underminera förtroendet för vaccinen, dock utan att närmare beskriva vad de menade. Myndigheten erkänner dock till den franska tidningen att korrespondensen reflekterar “sakfrågor och diskussioner” som skedde inför vaccinernas godkännande.
Myndigheten sa att de inte kan specificera vilka dokument som är autentiska. Vissa av diskussioner verkar ha varit mindre kamratliga. Exempelvis beskrevs ett konferenssamtal med EU-kommissionen, i ett dokument daterat till 19 november, som “rätt så spänt, ibland till och med lite otrevligt”. Samtalet handlade om utvärderingsprocessen för vaccinerna.
Enligt tjänstemannen fanns det redan en “tydlig förväntan” att vaccinerna skulle godkännas. En dag senare hade samma tjänsteman en dialog med danska läkemedelsmyndigheten där han uttryckte förvåning över att Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, hade gått ut och sagt att de två läkemedelsbolagens vacciner kunde få grönt ljus innan nyåret.
– Det finns fortfarande problem med båda, sa den anonyme EMA-tjänstemannen i den läckta eposten.
Skillnad i kvalitén
Enligt Le Mondre handlade eposten framförallt om detaljer EMA hade med Pfizers vaccin. Det var framförallt tre områden som tillsynsmyndigheten hade synpunkter: vissa tillverkningsplatser hade inte inspekterats, information om redan tillverkat vaccin för kommersiellt bruk saknades och viktigast av allt, data visade att det fanns skillnad i kvalité mellan det vaccin som skulle säljas kommersiellt och det som användes under testerna.
EMA menade att massproduktionen av vaccinet hade minskat renheten i RNA:et som finns i vaccinet. De oroades över att mindre rigorösa produktionsmetoder skulle göra vaccinet mindre effektivt och mindre säkert.
Le Monde skriver dock att det verkar som att Pfizers ska ha gått med på att göra justeringar för att möta EMA:s krav. EMA ser dock utan att ha varit under en tydlig deadline.
I en epost-konversation mellan kollegor på EMA skrev en anställd att EMA “måste accelerera processen att komma på samma linje” som andra myndigheter och riskerar annars att “få frågor och kritik” från Bryssel, media och allmänheten om de inte snabbt godkände vaccinen.
Pfizers vaccin godkändes sedermera den 21 december medan Modernas vaccin godkändes tidigare i januari. Sedan dess har flera rapporter framkommit om negativa sidoeffekter om båda droger runt om i världen, vilket gjort att flera myndigheter nu startat utredningar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.