En patient som sökte sjukvård i Region Västernorrland för smärtor i nacken nonchalerades och skickades hem med starka värktabletter. Ett par veckor senare visade det sig att patienten gick omkring med bruten nacke.

Det var för ett år sedan som Mikael Gyllehammar från Svartby i Örnsköldsvik var med om en olycka när han körde motocross. Mikael voltade och kunde inte resa sig upp efter olyckan.

LÄS ÄVEN: 55-årig man tvingades arbeta med bruten nacke när sjukvården nonchalerade

Läkaren nonchalerade patientens oro: ”Nackspärr”

Mikael fördes med ambulans till Sundsvalls sjukhus där han fick genomgå undersökning och röntgen. Han beskriver hur vårdpersonalen skickade hem honom med starka värktabletter trots att han inte kunde stå på benen som var ”som gelé”.

– Jag sa till läkaren att han måste kolla nacken. Han klämde lite och jag fick till svar att jag skulle räkna med att ha nackspärr i några dagar, berättar Mikael för Västernorrlands Allehanda.

Röntgades inte ordentligt

Efter mer än två veckor fick Mikael göra ett återbesök, den här gången hos Örnsköldsviks sjukhus. Då upptäckte vårdpersonalen att Sundsvalls sjukhus enbart röntgat ena överarmen.

– Jag hade två frakturer på en nackkota. Den hade spruckit rakt av. Jag fick åka upp på akuten och fick stödkrage och väst. Efter det fick jag ta mig snabbast möjligt till Umeå för akut operation, säger Mikael.

Sjukhus erkänner inga fel

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar Sundsvalls sjukhus som själva påstår att de inte har gjort något fel. Men enligt Mikael har IVO varken beslutat om någon påföljd eller krävt någon förbättringsåtgärd från sjukhuset.

LÄS ÄVEN: 85-årig kvinna med smärtor nekades akutvård – skickades hem och dog

authorimage