Slöjdläraren Bent Andersen i Örkelljunga deltog i en islamism-fientlig protest i höstas. Det resulterade i att han misshandlades, stängdes av från sin arbetsplats och tvingades sluta som lärare.
– Jag har rätt att yttra mig och demonstrera, säger han till Samnytt.

Oktober 2023. Islamistisk terror och ond bråd död drabbar såväl israeler i Israel som svenska fotbollssupportrar i Bryssel.

LÄS ÄVEN: Terrorist som mördade svenskar i Bryssel dödad av polis

I Sverige går tiotusentals muslimer och islamistsympatisörer ut på gatorna i stöd för det palestinska terrorkriget i Mellanöstern. I riksdagen debatteras den socialdemokratiske riksdagsmannen Jamal el-Haj och hans kopplingar till Hamas. En debatt som tre månader senare slutar med att han tvingas lämna partiet.

LÄS MER: Tusentals tog över Sergels torg: ”Länge leve Gaza”

“Inga islamister på våra gator”

I samband med allt detta anordnar en liten grupp människor i Helsingborg en islamism-fientlig demonstration. “Inga islamister på våra gator” och “Stoppa islamiseringen av Sverige” står det på deras skyltar. En av dem som deltar i tåget är slöjdläraren Bent Andersen.

Demonstrationen hålls lördagen den 18 november, och när Bent Andersen kommer tillbaka till jobbet på Beringskolan i Örkelljunga måndagen därpå har hans deltagande inte gått obemärkt förbi.

– Det dök upp en video på min skola där jag syns i videon. Det blev kaos direkt, det är många muslimska elever på skolan, och elevrådet krävde att jag skulle sparkas, berättar han för Samnytt.

– Videon är på tjugo sekunder och jag går med en flagga där det står “Stoppa islamiseringen av Sverige”. Det är det som syns i videon. Det är tjugo sekunder, inte jättemycket, men jag syns och har den här skylten.

Faksimil

“Jag har rätt att demonstrera”

Arbetsveckan efter deltagandet i demonstrationen blir tuff för Bent Andersen.

– Det var ganska svårt för mig att undervisa. Det var många elever som hade åsikter om det jag hade gjort, och om mig, berättar han.

– Jag försökte från början att förklara att det är stor skillnad mellan att vara muslim och att vara islamist. Men det fattar kanske inte barn- och ungdomar.

Den 59-årige slöjdläraren försöker undvika att diskutera politik med eleverna. Samtidigt står han på sig, och pekar på den grundlagsskyddade demonstrationsrätten.

– Det är inga problem med det. Jag har rätt att yttra mig och demonstrera, säger han.

– Jag kan skilja mellan det jag gör på jobbet och det jag gör på fritiden.

Bent jämför med om någon lärare deltagit i någon annan typ av demonstration, exempelvis någon av alla de pro-palestinska demonstrationer som samtidigt anordnades.

– Det hade inte fått någon effekt. Det hade varit helt tyst. Ingen hade brytt sig såklart, säger han.

Misshandlas av elever

Bent Andersen anser att han inte får något stöd från skolledningen. Och en vecka senare urartar det rejält.

– Måndagen efter, den 27 november, kommer två högstadieelever från årskurs åtta in i min sal. Den ena eleven med utländsk bakgrund och den andra helsvensk. Två tjejer. De jagar mig, jag blir spottad i ansiktet tre gånger, den ena eleven sparkar mig. Jag gör ingenting våldsamt tillbaka.

Bent låser in sig i salen och ringer polisen. Polisen kommer till skolan och även skolledningen är på plats.

– Jag och polisen pratade med rektorn. Jag blev avstängd och fick köra hem direkt, säger han.

Så resultatet av att du blev misshandlad var att du blev avstängd?

– Ja. Jag fattade ingenting. Det finns flera vuxna vittnen till det här. Det har inte hänt något som inte andra vuxna vittnen har sett, så jag känner mig frustrerad kan jag säga.

Tvingas sluta

Den 7 december kallas Bent Andersen tillbaka till skolan. Vid det här laget har rektorn och skolledningen samlat på sig fler argument mot den hårt ansatte slöjdläraren. Bland annat kritiseras han för de säkerhetsrutiner som gäller i slöjden, något som skolan menar drabbat muslimska flickor på ett orättvist sätt.

– Det handlar om säkerheten i träslöjdssalen, så att ingen elev skadar sig. Man får inte ha halsduk, keps, mössor och så vidare. Man måste ta av sig smycken om man ska använda maskiner, förklarar slöjdläraren.

Bent och hans kollega har hittat en kompromiss där en lärare hela tiden måste stå bredvid om en muslimsk elev med huckle på sig exempelvis använder en borrmaskin, för att snabbt kunna ingripa om olyckan är framme.

– De tyckte att jag var för petig och att jag införde regler som inte behövdes, säger Bent Andersen.

Ett annat argument som lyfts fram är att han i oktober satt upp Sveriges, Israels och Thailands flaggor i slöjdsalen – länder som drabbades av terror den månaden. Den israeliska flaggan provocerar många elever.

Bent har även försökt ta upp antisemitiska uttalanden bland elever med skolledningen.

– Jag lyfte det för min rektor, och fick veta att jag skulle vara tyst och ligga lågt, säger han.

Utgången av mötet blir att slöjdläraren tvingas sluta efter fem år på skolan. Den kommunala skolan köper ut honom i utbyte mot sex månaders lön.

Inget stöd från facket

Bent Andersen är nu arbetslös. Förutom slöjdlärare är han även behörig lärare i matematik och NO. Han har sökt flera jobb, och han har varit på några intervjuer, men det är omöjligt att få ett nytt jobb.

– På den ena skolan fick jag veta direkt att “vi vill inte ha dig, vi kommer fortsätta rekrytera”, berättar han.

Bent tycker heller inte att han får något stöd från sitt fackförbund – Sveriges lärare. Han jämför med den brottsdömde islamist i Örebro som fick sparken efter att ha dömts till fängelse för att ha kastat sten på polisen. I det fallet driver fackförbundet ärendet hela vägen till domstol.

– Hans fackförbund tycker att han ska få ersättning för att han har behandlats dåligt. Jag har också blivit sparkad, och jag känner inte riktigt att jag får stöd från mitt fackförbund Sveriges lärare, menar Bent.

LÄS ÄVEN: Sparkades för stenkastning mot polisen – nu stäms arbetsgivaren av facket

– Jag har försökt prata med Sveriges lärare i Stockholm, men jag har en känsla att de tycker att jag har gjort fel. Jag kommer kräva att de lyfter detta i arbetsrätten, för jag känner mig förbannad, säger den besvikne slöjdläraren.

Svensk-dansk kulturkrock

Bent Andersen tror att bemötandet av honom delvis beror på en kulturkrock. Han kommer från Danmark och flyttade till Sverige 2007, för att komma närmare sin äldsta dotter och barnbarn som bor där.

– Jag är uppväxt i Danmark där det är på ett helt annat sätt än i Sverige. Kommer man till Danmark så ska man sköta sig. Punkt! Det kan man inte säga att verkligheten är i Sverige, säger han.

Han misstänker också att det är lättare för en skola att göra sig av med en dansk som uppfattas som obekväm än en invandrare från ett muslimskt land utan rätt kompetens. Han tar en muslimsk tidigare kollega som exempel:

– Hennes elever har svårt att förstå vad hon säger, och hennes kolleger har svårt att förstå vad hon säger.

– Det pågår en aktiv kvotering där det inte spelar någon roll vilka kompetenser dessa personer har, så länge de har rätt hudfärg.

Skolan kommenterar inte

Beringskolan rektor Rolf Isaksson vill när Samnytt ringer upp inte kommentera fallet med den petade slöjdläraren.

– Jag har nog inte så mycket att säga. Jag vet inte vad Bent har sagt, och det får stå för Bent, säger han.

– Vi har gjort en överenskommelse och därmed är detta för min del avslutat.

Han hänvisar ytterligare frågor till kommunens utbildningschef Kristian Lindgren. Samnytt har utan resultat sökt utbildningschefen.

Samnytt har även sökt Sveriges lärare på såväl lokal som nationell nivå. På huvudkontoret i Stockholm hänvisas alla frågor till den lokala fackklubben i Örkelljunga, vilken inte svarar i telefon men skriver följande i ett mejl:

“Sveriges Lärare kan inte uttala sig i enskilda ärenden, men vi stöttar alltid våra medlemmar utifrån rådande regelverk.”