Korridorer belamrade med sängar med patienter som inte får plats på vårdavdelningarna är nu mer regel än undantag på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Personalen kallar det för det värsta de varit med om i sin yrkesverksamhet och berättar att korridorvistelsen för varje patient som hamnar där kan bli mellan 24 och 36 timmar lång.
“Vi går på knäna” säger de hårt ansträngda anställda som är alldeles för få till antalet för att ta hand om de många inkommande patienterna. Det är på grund av neddragning av personalen som vårdplatser har stängts men patienterna strömmar in i samma antal ändå.
Skyddsombuden har gjort anmälningar om den ohållbara arbetssituationen, men från politiskt håll får man inga riktiga svar, bara vaga avsiktsförklaringar om att man vill göra Akademiska till en mer attraktiv arbetsplats så att personal som slutat kan lockas tillbaka. Från personalens sida är kravet på politiker och andra ansvariga tydligt – lös situationen, hyr in personal, öppna vårdplatser.
Patienter i korridorerna innebär integritetsproblem för patienterna som måste utstå att allt som görs med dem sker inför öppen ridå. Det skapar även sekretessbekymmer eftersom alla kan höra när personalen diskuterar patienterna.
Personalen anser inte att det går att bedriva en professionell vård under de här förhållandena och larmar om att patientsäkerhet är i fara med felbehandlingar och dödsfall som yttersta konsekvens.
Bristen på platser drabbar även ambulansverksamheten genom att ambulanserna kan bli stående lång tid utanför akuten innan personal kan ta emot patienterna, vilket leder till att ambulanserna inte kan frigöras för att svara på nya akutlarm som de behöver rycka ut på.
Hot och aggressioner från gängkriminella
Parallellt med bristen på personal och vårdplatser som sätter press på de anställda måste de nu också i allt större utsträckning utstå hot och aggressioner i spåren av den eskalerande invandrade gängkriminaliteten. Det är till akuten på Akademiska de skottskadade kommer efter de väpnade uppgörelserna i ‘utsatta’ områden som Gottsunda.
Tillsammans med dessa patienter kommer ofta en svans av kumpaner och anhöriga som inte sällan blir aggressiva och hotfulla mot personalen. Könsord är då legio men även rena dödshot förekommer.
Det kan komma in mellan 50-100 personer som kräver att få följa med eller besöka den skottskadade. Personalen vet inte om det bland dessa döljer sig personer som varit inblandade i själva skjutningen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.