I början av månaden rapporterade medierna om att ett nytt värmerekord satts på Grönlands inlandsis. Sedermera skulle det visa sig att flera plusgrader i själva verket var flera minusgrader.

Uppgifterna för ett par veckor sen gjorde gällande att värmerekorden slogs på löpande band, först med 2,7 grader och sedan 4,7 grader. Siffrorna kom från Danmarks Meteorologiske Instituts väderstation på drygt 3 000 meters höjd där medeltemperaturen i juli vanligtvis brukar ligga på -12,2 grader och i år var -9 grader.

LÄS ÄVEN: Forskare: Inga onormala klimatförändringar bakom senaste årens sommartorka i Europa

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Klimatforskaren Sebastian Mernild vid Nansen-centret i norska Bergen sa då att de höga temperaturerna berodde på att värmeböljan i Europa rört sig norrut och att de “extrema väderhändelserna” är de första indikationerna på klimatförändring.

Backar efter kontroller
Efter kontroller backar nu institutet och konstaterar att temperaturangivelsen troligen var mer än sex grader för hög.

– Vi har tittat på flera observationer i området och uppskattar att temperaturen inte har varit över noll grader i området. Vår misstanke om att plus 4,7 grader var för varmt visade sig stämma, säger DMI-meteorologen Herdis Damberg till DR.

LÄS ÄVEN: Klimatlobbyns påverkanskampanjer mer framgångsrika i Sverige än i övriga EU

Andra väderstationer visade att temperaturen snarare låg på -2 grader. Den felaktiga mätningen förklarar man med ett felaktigt avstånd mellan termometern och isytan på grund av snö. Det för korta avståndet till isen ska ha gett dålig ventilation vilket är avgörande för vad en mätare visar, enligt Damberg.

Den relativa värmen berodde på att den luftmassa som hade gett en kort men intensiv värmebölja i Västeuropa hade rört sig åt nordväst. Det nuvarande rekordet på 2,2 plusgrader sattes 2012 och 2017. Dessutom är den ackumulerade avsmältningsytan långt mindre än under rekordåret 2012.