På onsdagen meddelande arbetsmarknadens parter att man är beredda att återuppta de las-förhandlingar som nyligen strandade. Det innebär att hotet om en misstroendeförklaring mot JÖK-regeringen Löfven tills vidare är undanröjt.

Enligt ett pressmeddelande från fack och arbetsgivare inleds förhandlingarna på nytt imorgon torsdag. Parterna uppger också att de förväntar sig nå resultat i förhandlingarna redan på fredagen. I övrigt är man förtegna med uppgifter om vad som föranlett att man träffas på nytt och vad som gör att man nu i motsats till tidigare tror på framgång i förhandlingarna.

En misstroendeförklaring, och som en följd av en sådan ett extraval, var den stora snackisen inför söndagens stora partiledardebatt i SVT. Detta efter att vänsterledaren Jonas Sjöstedt flaggat för att ansluta sig till den borgerliga och den sverigevänliga oppositionen och rösta bort Löfven om denne går vidare med en proposition till riksdagen med den nyligen slutförda las-utredningen som utgångspunkt, något som statsministern lovat stödhjulspartierna C och L i händelse av att arbetsmarknadens partier inte kan komma överens.

Antiklimax om misstroendevotum

Under partiledardebatten utmynnade hotet/förväntningarna dock i något av ett antiklimax när kommunistledaren erkände att det bara varit vapenskrammel i syfte att utöva politiska påtryckningar och att han drar tillbaka löftet om att väcka misstroendevotum.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt backar från misstroende – igen: ”Vill ge regeringen chansen ett tag till”

Det besked som arbetsmarknadens parter nu lämnar om att återuppta förhandlingarna innebär att Löfvens fortsatta regeringsinnehav ytterligare konsolideras. Detta kan dock förändras skulle las-förhandlingarna på nytt bryta samman.

Turordningsregler stötesten

En av de stora stötestenarna gäller förslag om ytterligare undantag i turordningsreglerna, det vill säga att företag ska kunna frångå regeln ”sist in – först ut” för något fler av sina anställda än vad som är möjligt idag.

Las-utredningen och det löfte om att lagstifta på området om arbetsmarknadens parter inte kan komma överens är en het potatis för Löven. Det är något han egentligen inte vill men gått med på för att få regera med stöd av de två borgerligt liberala partierna som under de segdragna regeringsförhandlingarna senast valde att bryta sig ur Alliansen och stödja en S+MP-regering.

Las-proposition svårförhandlad

På samma sätt som det nu visat sig vara svårt för facket och arbetsgivarna att komma överens skulle förhandlingarna mellan regerings- och stödpartierna om innehållet i en proposition till riksdagen för lagreglering på området bli svåra att nå resultat i. Om det visar sig inte gå kan en ny regeringskris utlösas när C och L i så fall drar tillbaka sitt parlamentariska stöd till regeringen.