lasermannen-nu-da

”Lasermannen” John Ausonius nu och då.

Utrikes

”Lasermannen” John Ausonius dömd till livstids fängelse för mord i Tyskland

Publicerad 2/22/2018
Annons

John Ausonius, som i början av 90-talet fick smeknamnet ”Lasermannen” efter att med lasersiktesförsedd pistol ha mördat en person och försökt mörda ytterligare nio, döms nu till livstids fängelse av en domstol i Tyskland för ett mord han anses ha begått på en kvinna i Frankfurt 1992.

Det är mordet på 68-åriga Blanka Zmigrod, en garderobsvakt på en restaurang i Frankfurt am Main som Ausonius fälls för. Hon sköts ihjäl på väg hem från jobbet den 23 februari 1992.

Enligt vittnesmål ska Ausonius som gäst på den restaurang där Blanka arbetade ha anklagade henne för att ha stulit ett elektroniskt fickminne från hans ytterplagg i garderoben. Vittnesmål finns också om att en person som antogs vara gärningsmannen sågs lämna brottsplatsen på cykel efter mordet, ett flyktsätt som Ausonius använde sig av vid sina bankrån i Sverige. Ammunitionen som användes ska också ha varit av samma typ som den Ausonius använde vid mordet och mordförsöken i Sverige.

Nekar till brott
Ausonius har nekat till brottet och hans försvarare, Joachim Bremer, uttrycker förvåning över att hans klient döms trots avsaknad av bevisning och på endast indicier. Bremer menar att domstolen låtit sig påverkas av en pågående politisk diskussion i Tyskland om ouppklarade mord begångna av högerextremister.

Åklagaren i målet menar dock att Ausonius gett motsägelsefulla och orimliga förklaringar i förhören. Domen kommer att överklagas. Om den står sig i högre instans kommer straffet att avtjänas i Sverige där Ausonius idag avtjänar ett livstidsstraff för det mord, de mordförsök och de bankrån han dömdes för på 1990-talet.

Skjutningarna på 90-talet inte politiska
Det gjordes på 1990-talet, av bland annat journalisten Gellert Tamas, ett stort politiskt nummer av att Ausonius skjutit mot personer ”med utländskt utseende”. Ny Demokrati och det vid tidpunkten storleksmässigt marginella Sverigedemokraterna tillskrevs en del av skulden för attackerna för att med sin retorik ha ”piskat upp främlingsfientliga stämningar”.

Ausonius har dock klargjort att han inte hade några politiska motiv till skjutningarna. De var i stället avsedda att avleda polisens uppmärksamhet för att Ausonius skulle kunna genomföra sina bankrån med mindre risk för att åka fast.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons