Bankrånaren John Ausonius – av media tilldelad smeknamnet Lasermannen – rönte på 90-talet stor uppmärksamhet när han i syfte att avleda polisens uppmärksamhet från sina bankrån började skjuta prick på slumpmässigt utvalda personer. Han greps och dömdes till livstidsfängelse. Han har hittills avtjänat 28 år i fängelse och ansöker nu åter om att få straffet tidsbestämt.

Ausonius uppmärksammades ytterligare när han i samband med rättegången svårt misshandlade sina egna försvarsadvokater. Han har senare också dömts för ett kvinnomord i Tyskland. Han nekade initialt till samtliga brott men har i efterhand erkänt skjutningarna och bankrånen. Mordet i Tyskland vidhåller han att han är oskyldig till. Ausonius hade även sedan tidigare en historik av våldsbrott.

Flera av Ausonius offer hade invandrarbakgrund, ett faktum som exploaterades av den kritiserade journalisten Gellert Tamas. I en uppmärksammad bok, som senare även filmades, drev han den tesen att motivet till morden var rasistiskt och att skulden för brotten borde tillskrivas de politiska partierna Ny Demokrati och Sverigedemokraterna.

Det egentliga motivet till skjutningarna var att Ausonius ville locka bort polisen från platser där han planerat begå bankrån. Tamas påhittade narrativ dominerade dock medierapporteringen och han belönades även med organisationen Grävande journalisters stora pris Guldspaden för sina skriverier om Ausonius.

Ausonius har flera gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt men fått avslag.

authorimage