I juli förra året skulle dömde mördaren Kristofers Kastellanoss transporteras mellan olika kriminalvårdsinrättningar. Under färden blev transportledaren kissnödig och stannade. Vid stoppet lyckades Kastellanoss rymma och är fortfarande på fri fot. Transportledaren frias nu av Örebro tingsrätt från misstanke om tjänstefel. Rätten anser att ”akut kissnödighet” är ett godtagbart skäl till att vara ”förhindrad att axla ansvaret som transportledare”.

Det var efter att Kastellanoss den 12 juli skulle återbördas till fångvårdsanstalten efter en rättspsykiatrisk undersökning som rymningen skedde. Det framgår inte hur den dömde mördaren lyckades ta sig loss från fordonet och ut ur det medan transportledaren tog sin kisspaus i höjd med Laxå en bit utanför Örebro.

LÄS MER: Förrymde mördaren Kristofers Kastellanoss ännu på fri fot – efterlyses nu internationellt

Hade för dålig kondition för att springa ifatt rymlingen
Däremot framgår att rymningen kunde fullföljas på grund av transportledarens och dennes kollegas dåliga fysiska kondition. I motsats till Kastellanoss orkade de inte springa mer än 250 meter.

– Jag var helt slut och hade inte orkat brotta ner honom, förklarade transportledaren under rättegången.

Frias trots flera konstaterade tjänstefel
Dessa omständigheter i kombination med den akuta kissnödigheten anser Örebro tingsrätt vara så förmildrande att man helt friar transportledaren som stod åtalad för tjänstefel. Domstolen friar trots att det klarlagts att transportledaren brustit i sitt ansvar på minst fyra olika sätt:

 • Genom att inte kontakta transportplaneringen och förankra det oplanerade
  stoppet.
 • Genom att inte planera bevakningen (omfallsplanering) av klienterna innan
  stoppet och innan han lämnat fordonet.
 • Genom att lämna fordonet innan bilföraren varit på plats utanför fordonets
  skjutdörr.
 • Genom att helt brista i uppsikt över fordonet och klienterna då han lämnat
  fordonet och gått 25-30 m därifrån, vänt ryggen till och uträttat sina behov
  och utan att förvissa sig om att de andra i transportlaget haft situationen
  under kontroll.

Mordet
Kristoffers Kastellanoss är efter rymningen fortfarande på fri fot och såväl nationellt som internationellt efterlyst. Han dömdes den 5 april 2018 vid Södertörns tingsrätt till 14 års fängelse för ett brutalt knivmord i Tullinge i södra Storstockholm den 7 november 2017.

Abdirahman Hussein, född 1993-10-12, dömdes samtidigt till 1 år och 6 månaders fängelse för medhjälp till grov misshandel. Den ursprungliga åtalspunkten var medhjälp till mord men mildrades av domstolen. I sak hade Hussein i samband med mordet misshandlat offret med ett tillhygge i järn. Han stod även åtalad för stämpling till övergrepp i rättssak men friades i brist på bevis. Hussein är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Barham Salih, född 1994-09-05, stod även han åtalad för stämpling till övergrepp i rättssak men friades i brist på bevis. Han var vid tillfället häktad för misstankar om annan brottslighet. Salih är tidigare dömd för en lång rad brott, däribland misshandel, grov kvinnofridskränkning, olaga hot, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, grov olovlig körning, rattfylleri, rån, olaga frihetsberövande, försök till rån, stöld, grov stöld och häleri